четвъртък , септември 19 2024

Опасен сутрешен навик: кара ви да наддавате на тегло, без дори да го знаете:

Опияняващият аромат на най-популярната напитка в света и съдържащият се в нея кофеин са най-добрият начин да започнете деня. Или може би не са го направили?

Ставане от леглото, препъване до кухнята, приготвяне на кафе, ходене до тоалетната, изпиване на първата глътка кафе – и едва тогава много от нас всъщност започват да се събуждат. Тази напитка е една от най-популярните в света с причина, но трябва да знаем времето и мярката, за да работи в наша полза. Защо ранното пиене на кафе се отразява зле на жените?

Проучване, публикувано в дигиталното издание на библиотеката на Американския национален институт по медицина, показа, че кафето на гладно, особено при жените, влияе зле на здравето.

Поради естествения биологичен ритъм, нивото на кортизол в тялото е най-високо сутрин, когато се събудим, и най-ниско вечер, когато заспиваме.

„Пиенето на кафе рано сутрин, когато нивото на кортизола е най-високо, нарушава хормоните в тялото и нарушава циркадния ритъм. Кортизолът влияе зле на овулацията, хормоналния баланс и теглото“, обяснява диетологът и лекар Карлин Розенблум.

„Консумирането на кофеин, когато нивото на кортизола е най-високо, насърчава повишената секреция на кортизол. Въпреки че все още не е обяснено защо това се случва, ние вярваме, че има нещо общо с ефекта на кафето върху определени витамини и минерали в тялото“, заключава д-р Розенблум и предупреждава:

„Кортизолът, както всички останали хормони, е необходим за функционирането на тялото, но проблемът възниква, когато сме постоянно под стрес и когато тялото постоянно го отделя. Това може да доведе до повишени нива на кръвната захар и инсулинова резистентност.

  Как живее една българска пенсионерка във Великобритания:

Освен че стимулира допълнителната секреция на кортизол, кафето на празен стомах може да причини проблеми с храносмилането и да повиши нивата на стомашна киселина. Ако имате стомашни проблеми е добре да знаете, че студеното кафе е със 70% по-малко киселинно от топлото.

Кога да изпием първото сутрешно кафе?

Ако ставате около седем сутринта, най-добре е да изпиете първото си кафе между 9.30 и обяд – когато нивата на кортизол са естествено ниски. Разбира се, важно е да се яде преди това. Като се има предвид киселинността на кафето, добре е да закусвате богати на калций храни като бадеми, кисело мляко или семена от чиа, които неутрализират киселинността, съветва Розенблум. Ако пиете кафе по това време, ще получите необходимия тласък и енергия.

Прочетете също

Ето защо младите мъже обичат възрастни жени, има поне 5 причини

Обществото ни все още е по-склонно да одобрява връзката между по-възрастен мъж и по-млад партньор, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *