петък , септември 20 2024

Можете ли да ядете храна, върху която е кацнала муха:

Случвало ли ви се е да изпаднете в ситуация да седнете на масата, за да хапнете хубав обяд, който сте приготвили, а след това на него да кацне муха и бързо да отлети? Вашата храна все още ли е безопасна за консумация?

Най-общо казано, има малък риск да се разболеете от него, но има някои фактори, които трябва да се вземат предвид в такива ситуации. А именно, както пише IFL Science , мухите повръщат, когато кацнат върху вашата храна – те изплюват малко богата на ензими слюнка, за да разтворят частично храната и да я изсмучат през устата си.

Мухите прекарват живота си, хранейки се с разлагащ се органичен материал, който включва гниеща растителност, сурово месо и – разбира се – купища екскременти, което означава, че съдържат и редица бактерии, които могат да ви разболеят.

Какви микроби се пренасят от мухи?

Един одит успя да идентифицира 130 патогена от домашните мухи . Те включват гъбички, вируси, паразити и бактерии, някои от които са „сериозни и животозастрашаващи типове“.

В много части на света основната заплаха е рискът от пренасяни от храната патогени. Тези микроби могат да причинят неприятно хранително отравяне, което може да накара човек да повърне, да има диария, гадене, болки в стомаха и треска.

В проучване от 2022 г. учени събраха повече от 100 домашни мухи от ферма в Ню Йорк и установиха, че те са заредени с набор от хранителни патогени, които засягат човешкото здраве, включително Salmonella, Escherichia coli, Staphylococcus aureus, Bacillus cereus и Bacillus subtilis .

  Вижте една неизвестна песен на Стефан Данаилов и Емил Димитров (Видео):

Въпросът е дали има достатъчно от тези патогени, за да разболее здрав човек. Зависи колко мухи са кацнали върху храната и колко време са престояли.

Ако една муха има кратък контакт с прясно приготвена храна, тогава повечето здравни експерти биха казали, че това не е голям проблем и че храната не трябва да се изхвърля. Въпреки това, ако рояк мухи се хранят с вашата храна в продължение на часове, тогава е най-добре да използвате здрав разум и да изхвърлите храната.

Прочетете също

Полицаи виждат момчето да играе с окървавени крака – тогава извършват героичното дело:

Много от нас преминават през ежедневието си, затворени в балон от стрес и с пълен …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *