четвъртък , септември 19 2024

Коварни симптоми на рак на белия дроб, които никога не трябва да пренебрегвате

Упорита кашлица, задух, постоянна умора или внезапна загуба на тегло могат да бъдат предупредителни признаци.

В Хърватия всяка година около 3000 души се диагностицират с рак на белия дроб и същият брой хора умират от това заболяване всяка година. Чрез наблюдение на рисковите групи и ранно откриване на рак, смъртността може да бъде значително намалена.

Дори 90 процента от пациентите са пушачи или бивши пушачи , но не мислете, че е твърде късно да спрете цигарите сега. Тютюнопушенето , както и пасивното пушене, значително увеличават риска от рак на белия дроб. Този риск намалява всяка година след като спрете да пушите, тъй като здравите клетки постепенно заместват увредените клетки в белите дробове. При бившите пушачи рискът от развитие на рак на белия дроб е равен на този при непушачите след приблизително 15 g въздържание.

Симптомите на този вид рак са много неспецифични и едва ли някой веднага ще заподозре най-лошото. Затова обърнете внимание, ако някое от следните е често, хронично или пречи на качеството ви на живот.

Упорита кашлица

Всяка форма на продължителна кашлица изисква посещение при лекар. Ако не спре или се влоши, посетете Вашия лекар. Същото е и с честите инфекции на дихателната система.

Отслабване

Внезапната загуба на тегло без видима причина винаги е тревожен сигнал. Раковите клетки изискват повече енергия от здравите клетки, така че тялото консумира повече калории. Той също така засяга хормоните, които контролират апетита.

дрезгав глас

Когато туморът расте в нервите в центъра на гръдния кош, той може да притисне или да увреди нерва в ларинкса, който движи гласните струни, причинявайки дрезгав глас.

  Всички ние несъзнателно държим това в портфейлите си и то източва парите ни:

Умора и загуба на енергия

Онкоболните в цели 80 процента от случаите изпитват неописуема умора. Ако спите достатъчно, но все още не можете да станете от леглото, посетете лекар.

Болка в гърдите

В зависимост от местоположението на тумора, той може да причини силна болка в гърдите.

Недостиг на въздух

Ако нарастващ тумор увреди нерва, който се свързва с устието (диафрагмата), резултатът е затруднено дишане и ниски нива на кислород в кръвта, казва д-р Робърт Л. Кийт, пулмолог, който специализира в рак на белите дробове.

Кашляне на кръв

Симптом, който сам по себе си не може да бъде добър знак. Непременно се свържете с Вашия лекар.

Прочетете също

Полицаи виждат момчето да играе с окървавени крака – тогава извършват героичното дело:

Много от нас преминават през ежедневието си, затворени в балон от стрес и с пълен …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *