четвъртък , септември 19 2024

Пиете ли мляко всеки ден? Вероятно не сте наясно какво причинява на тялото ви:

Днес дори в местното кафене можете да се сблъскате с дълъг списък от немлечни алтернативи като бадеми, овесени ядки, кокос или соя. Някои обаче все още предпочитат кравето мляко, което през последните години е истинско „табу“.

И въпреки че е доказано, че тази напитка има многобройни ползи за здравето, мнозина все още се притесняват от консумацията на тази напитка и се чудят дали  млякото е полезно за тялото ни или трябва да го оставим на рафта?

Млякото е гореща тема за обсъждане от известно време и изглежда, че има промяна в начина, по който хората гледат на този продукт. В началото никой не можеше да се насити на тази напитка, когато през 1993 г. започнаха кампании като рекламите „Имам мляко“, включващи знаменитости като Винъс и Серена Уилямс , актьорския състав от „Приятели“, Бионсе , Харисън Форд и Стивън Тайлър .

Поради тези различни възгледи за кравето мляко, много хора се чудят дали млякото е здравословно или трябва да преминат към немлечни продукти. За да научите повече за ефектите от пиенето на мляко, Яжте това, не това! говори с Lauren Manaker , MS, RDN, регистриран диетолог и автор на „The First Time Mom’s Pregnancy Cookbook and Fueling Male Fertility“.

1. Млякото може да помогне за укрепване на костите ви

Това е история, стара като времето: пийте повече мляко, за да укрепите костите си. Но има ли истина в тази история или не е нищо повече от маркетингова схема? Според Манакър млякото съдържа „хранителни вещества, които поддържат здравето на костите като калций, магнезий и цинк“. Тя добавя, поради това „пиенето на мляко може да насърчи костите да бъдат възможно най-здрави.“

  Котетата са родени с рядък дефект,но това не им пречи да тичат и скачат:

2. Ще получите допълнително количество протеин

Млечните продукти могат да бъдат отличен източник на висококачествен протеин, но много хора стоят далеч от тези храни и напитки поради високото им съдържание на мазнини.

3. Ще получите допълнително витамин B и тялото ви ще бъде по-устойчиво

Според Манакър, „млякото също може да помогне за укрепване на имунната ви система поради хранителни вещества като цинк и витамин А.“

Пиенето само на една чаша мляко може да даде на тялото ви полезен тласък от няколко вида витамини от група В. В12 е най-видният в млякото, който може да помогне на вашите нервни клетки и кръвоносни съдове. На пръв поглед върху етикета за хранителните стойности може да не видите други витамини от група В, но много витамини от група В имат други имена.

4. Ще консумирате повече наситени мазнини

Въпреки че има редица ползи, които идват от пиенето на мляко, има няколко неща, които трябва да имате предвид – първото е, че може да консумирате повече наситени мазнини, отколкото ако пиете млечна алтернатива.

Чаша пълномаслено мляко има около 4,5 грама наситени мазнини, а 1% мляко има само около 1,5 грама. Яденето на малко наситени мазнини не е вредно, но диета с високо съдържание на този вид мазнини може да допринесе за по-висок холестерол и повишен риск от сърдечни заболявания.

5. Може да имате непоносимост към лактоза

На въпрос дали млякото е добро за вас, отговорът ще бъде различен за хората с непоносимост към лактоза. Ако Вашият лекар потвърди, че имате непоносимост към лактоза, това означава, че може да се наложи да премахнете млечните продукти.

  Треньор на кучета разкрива: Това са двете породи, с които е най-трудно да се работи, хората си ги вземат по грешни причини (ВИДЕО):

От това, което казва Manaker и това, което показват изследванията, е безопасно да се каже, че за повечето хора постоянната консумация на малко количество мляко може да бъде невероятно здравословен избор за вашето тяло – особено за деца и възрастни хора, които може да се нуждаят от повече калций и протеин за костите им.

Докато го консумирате умерено и внимавате колко наситени мазнини ядете, като същевременно следите за възможни признаци на непоносимост, млякото може да бъде напълно здравословен избор.

Кое мляко е най-доброто?

И накрая, предлагаме ви видео, което отговаря на въпроса кой вид мляко всъщност е най-доброто за вас.

Прочетете също

Полицаи виждат момчето да играе с окървавени крака – тогава извършват героичното дело:

Много от нас преминават през ежедневието си, затворени в балон от стрес и с пълен …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *