четвъртък , септември 19 2024

Възпаление на шийката на матката: Причини, симптоми и как да се лекува този опасен проблем:

Това състояние може да бъде остро или хронично и може да засегне жени от всяка възраст.

Цервицитът , известен също като цервицит, е състояние, което причинява възпаление на шийката на матката. Най-често протича безсимптомно и може да доведе до възпаление на горната репродуктивна система и проблеми със зачеването.

Защо възниква възпаление на шийката на матката?

Като всяка тъкан в тялото, шийката на матката може да се възпали по различни причини. Цервицитът може да бъде причинен от инфекция с бактерии, вируси, гъбички или паразити. Причините за това състояние могат да включват полово предавани инфекции, бактериална вагиноза, употреба на химически продукти, както и хормонални промени по време на бременност или менопауза . Острият цервицит включва внезапна поява на симптоми, докато хроничният цервицит продължава няколко месеца.

Острият цервицит обикновено е резултат от инфекции, предавани по полов път, като:

– херпес симплекс или генитален херпес

– хламидия

– трихомониаза

– гонорея

HPV инфекцията в напреднал стадий може да причини възпаление на шийката на матката, което обикновено е по-късен признак на рак на шийката на матката или предрак.

Цервицитът може също да бъде резултат от инфекция, дължаща се на други фактори, които могат да включват алергия към спермицид или латексови презервативи, използване на цервикална капачка или диафрагма, чувствителност към химикали, открити в тампоните, и редовни вагинални бактерии.

Симптоми на възпаление на шийката на матката

Симптомите на цервицит могат да варират от леки до тежки и могат да включват следното:

– неприятна миризма на секрет

– необичайно течение от влагалището, като белезникаво, сивкаво или жълтеникаво

  Измислиха нова професия, от която се печели доста добре: Приложима ли е в България:

– кървене след полов акт или по време на менструация

– болка или дискомфорт по време на полов акт

– болка в долната част на корема или в таза

– болка или дискомфорт по време на уриниране

Ако забележите някой от тези симптоми, важно е да се консултирате с лекар, за да установите причината и да започнете лечение.

Как да се лекува възпаление на шийката на матката?

Диагнозата на цервицита обикновено включва гинекологичен преглед, вземане на тампон от шийката на матката за изследване за инфекция и евентуално изследване за полово предавани болести. Вашият лекар може също да открие цервицит по време на рутинен преглед, дори ако нямате никакви симптоми.

Въпреки това, няма стандартно лечение за цервицит. Вашият лекар ще определи най-добрия курс на лечение за Вас въз основа на фактори, включително:

– цялостното ви здраве

– история на заболяването

– тежест на симптомите

– степен на възпаление

Обичайните лечения включват антибиотици за унищожаване на всякакви инфекции и бдително изчакване, особено след раждането . Ако цервицитът е причинен от дразнене от чуждо тяло (задържан тампон) или употребата на определени продукти, лечението ще включва прекъсване на употребата им за кратко време, за да може шийката на матката да заздравее.

Ако основната причина за възпалението е рак на шийката на матката , Вашият лекар може да извърши криохирургия, като замрази анормалните клетки в шийката на матката, което ги унищожава. Сребърният нитрат може също да унищожи анормалните клетки.

Без лечение цервицитът може да продължи с години, причинявайки болезнен полов акт и влошаване на симптомите. Въпреки това има начини да намалите риска от развитие на това възпаление, като например използването на презерватив всеки път, когато правите секс, избягване на хигиенни продукти, които съдържат различни вредни химикали, както и ароматизирани тампони, както и редовно почистване и изпразване на менструалните чашки.

  Само с един замах: Жената, която обожавах, разби живота ми завинаги:

Прочетете също

Полицаи виждат момчето да играе с окървавени крака – тогава извършват героичното дело:

Много от нас преминават през ежедневието си, затворени в балон от стрес и с пълен …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *