четвъртък , септември 19 2024

Защо се появяват синини по тялото, когато не са свързани с наранявания

Синините най-често се причиняват от удар, който причинява нараняване на кожата или подкожните тъкани. Синините обаче могат да се появят и като признак за определени здравословни проблеми.

Тъй като кожата не е външно увредена, няма да видите т.нар външно кървене. Кръвоносните съдове под кожата обаче се увреждат и причиняват кървене. Първо синината изглежда червена или лилава, а по-късно става синя, зелена, кафява или жълта.

Хематологът Дана Анджелини заявява, че е нормално да се видят малки синини по ръцете и краката, но непровокираните синини по тялото, гърба или лицето могат да бъдат причина за някои здравословни проблеми.

Освен наранявания, синини могат да бъдат причинени от лекарства като аспирин, ибупрофен и антидепресанти, както и разредители на кръвта.

Дори определени добавки като женшен, гинко и рибено масло могат да причинят това явление. Други възможни причини за синини са дефицит на витамин В12, С или К.

Трябва да се обърне внимание и на заболявания на кръвта като т.нар Болест на фон Вилебранд, хемофилия или друго подобно нарушение на кръвосъсирването. В допълнение, тежкото пиене и недохранването могат да доведат до образуване на синини.

Посещението при лекар е необходимо, ако синините не изчезнат дори след седем дни, ако са разположени в част от тялото, където вероятността от нараняване е малка и ако продължават да се появяват.

Ако вашият лекар не разпознае причината за синините, е необходимо да ви насочи към подробен кръвен анализ, съобщава klix.ba.

  Извадиха от руините в Турция златно съкровище-80 килограма златни накити на стойност 4,3 милиона евро

Прочетете също

Полицаи виждат момчето да играе с окървавени крака – тогава извършват героичното дело:

Много от нас преминават през ежедневието си, затворени в балон от стрес и с пълен …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *