четвъртък , септември 19 2024

Използваме ли твърде много антибиотици? Ето какво препоръчват европейски експерти:

На среща в Люксембург министрите на здравеопазването на страните-членки на Европейския съюз приеха препоръка, в която се стремят да насърчат по-ниска консумация на антимикробни лекарства, наред с други неща, намаляване на консумацията на антибиотици с 20 процента до 2030 г. .

„Не можем да пренебрегнем смъртоносните заплахи, които устойчивите на лекарства микроорганизми представляват за човешкото здраве. Борбата с антимикробната резистентност беше ключов приоритет на шведското председателство и днешната препоръка предоставя на страните от ЕС инструменти за наблюдение и намаляване на потреблението на антимикробни средства“, каза Якоб Форсмед, шведски министър на социалните въпроси и общественото здраве.

Здравето е изключителна компетентност на страните членки, поради което Съветът на ЕС не може да прави задължителни разпоредби, а препоръки, които страните членки могат да прилагат на доброволна основа.

Препоръката се фокусира върху превенцията и контрола на инфекциите, наблюдението и мониторинга, иновациите и наличието на ефективни антимикробни средства, разумната употреба и сътрудничеството между държавите-членки и на глобално ниво.

В сътрудничество с Европейския център за превенция и контрол на заболяванията (ECDC) препоръката поставя няколко цели на ЕС, които трябва да бъдат постигнати до 2030 г. Това са 20-процентно намаление на общата консумация на антибиотици при хората, ефективна употреба на антибиотици, така че при най-малко 65 процента от общата консумация на антибиотици при хора, за да бъдат ефективни и да намалят инфекциите с три ключови резистентни на антибиотици бактерии, което се отнася главно за болниците.

Антимикробните средства са лекарства от изключително значение. Въпреки това, поради тяхната прекомерна и неправилна употреба през годините, антимикробната резистентност се е увеличила, което означава, че антимикробните средства губят своята ефективност, което прави все по-трудно или невъзможно лечението на инфекции.

  Семейна мъка: Мащехата ми се бори като истинска майка за мен, а роднините ми – за наследството:

Прочетете също

Полицаи виждат момчето да играе с окървавени крака – тогава извършват героичното дело:

Много от нас преминават през ежедневието си, затворени в балон от стрес и с пълен …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *