петък , септември 20 2024

Знаете ли защо езикът побелява? Ето как да го върнете към нормалния му цвят:

Белият език може да бъде проблем, тъй като не е нормално състояние, но през повечето време е безвреден. Има случаи, когато белият цвят може да е предупреждение за инфекции

На повърхността на езика имаме малки издатини, наречени папили, и това е мястото, където се съхраняват хранителни частици, бактерии и мъртви клетки. Натрупването на тези вещества може да причини бял цвят.

Чрез редовно премахване на отпадъците от езика можете да „почистите“ и да провеждате постоянна детоксикация на организма. Почистването на езика подобрява чувствителността на вкусовите рецептори, освежава дъха и предотвратява образуването на кариес, плака и заболявания на венците. 

Защо езикът може да е бял?

Белият език може да е индикатор за различни заболявания или последиците от края на лечението.

Състоянието на езика винаги се е използвало за диагностициране на заболявания в тялото. Езикът ни показва, че нещо не е наред с тялото преди появата на болка и може да разкрие наличието на заболяване. 

24 часа

Някога древните лечители са вярвали, че пациентът не е напълно излекуван, докато езикът не изглежда здрав, дори ако всички симптоми на основното заболяване вече са изчезнали.

Белият език може да бъде тревожен, тъй като не е нормално състояние, но през повечето време е безвреден. Има случаи, когато белият цвят може да е предупреждение за инфекции.

Образуването на бяла или друга плака по езика може да бъде причинено от много неща, но обикновено е свързано с денталната ни хигиена. 

Неща като сухота в устата, температура, тютюнопушене, алкохол, дишане през устата, антибиотици и т.н., могат да причинят бял език.

  Момче на годинка страда от левкемия - оцелява благодарение на "нещо", което много родители изхвърлят:

Може да е признак и на отслабен имунитет или липса на някои витамини и минерали в организма . Ако имате други симптоми като болка и усещане за парене, по-добре е да се консултирате с Вашия лекар дали имате нужда от допълнително лечение.

Съвети за почистване и дезинфекция на езика

Има трикове, които могат да ви помогнат да почистите и дезинфекцирате езика си по естествен начин. Ще ви помогне да подобрите здравето на венците и дори зъбите си.

1. Чесън

Удивително е, нали? В крайна сметка сме свикнали, че чесънът е причината за лошия дъх, а не че е полезен за почистване на устата. Пренебрегвайте предварителните си нагласи за чесъна и не се страхувайте да го ядете суров – той ще ви помогне да убиете бактериите и да се отървете от белия език.

2. Алое вера

24 часа

Алоето има противовъзпалителни и лечебни свойства. За да убиете микробите на езика и венците си, можете да използвате продукти като паста за зъби и вода за уста, които съдържат алое вера или да пиете сок от алое вера.

3. Сол

Солта е едно от най-добрите средства за почистване на езика. Абразивните частици сол ще премахнат замърсяванията и мъртвите клетки от езика. Поръсете малко сол върху езика си и го четкайте внимателно с четка за зъби за една минута. След това изплакнете устата си с вода. Повторете два пъти на ден.

4. Куркума

24 часа

Куркумата е не само подправка, но и отлична алтернатива на антисептичните води за уста. Смесете куркума и цитрусов сок, докато получите паста. Втрийте пастата върху езика си за 2 минути, след което изплакнете обилно с топла вода. 

5. Четка за зъби

  Жлъчният мехур на мъж гръмна заради свръхдоза от популярната подправка:

За да премахнете мъртвите клетки и бактериите, които причиняват вашия бял език, опитайте внимателно да изчеткате езика си с четка за зъби от основата до върха на езика. Не натискайте много и не бързайте, също така не забравяйте да миете езика си, докато си миете зъбите, това е също толкова важно за здравето на вашата уста, пише Brightside .

6. Дезинфекционна вода за уста с билки и сол

Билките имат лечебни свойства – като лайка, мента и градински чай. Вземете една супена лъжица суха лайка, една чаена лъжичка мента и една чаена лъжичка градински чай и ги залейте с 4 чаши преварена вода. Изчакайте супата да изстине и прецедете. След това добавете лъжица сол към супата. Свършен! Изплакнете устата си с тази естествена вода за уста два пъти на ден след измиване на зъбите, за да видите резултатите върху езика си.

7. Сода за хляб

Fotolia

Содата за хляб е съставка, която има невероятен брой приложения, от печене до орално здраве – тя е като вълшебна съставка. Според някои изследвания содата бикарбонат може да повиши pH на устата и езика ни, което води до намаляване на броя на бактериите. Вземете лимонов сок и направете паста, която да използвате като скраб, за да премахнете мъртвите клетки и бактериите от езика си.

8. Използвайте стъргалка за език.

Подобно на четката за зъби, стъргалката за език също може да се използва за премахване на бактерии, точно както ги премахваме от зъбите си чрез четкане. Бактериите и мъртвите клетки се натрупват на повърхността на езика , така че с този метод ние по същество ги „отстраняваме“ от езика.

Правилният начин да го използвате е да го поставите на задната част на езика и да го издърпате към върха на езика. Изплакнете скрепера и можете да повторите този метод на почистване няколко пъти. 

  Щипка сол и захар под езика преди лягане и спинкаш цяла нощ като бебче:

Прочетете също

Сироп, който помага на паметта и зрението, но най-вече за загубата на мазнини около корема

Сироп, който помага на паметта и зрението, но най-вече за загубата на мазнини около корема:

Всеки сезон е подходящ момент за отслабване. За по-бързото изгаряне на мазнини ви представяме проста, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *