четвъртък , септември 19 2024

Тези симптоми показват дефицит на желязо и могат да причинят анемия:

Желязото е едно от най-важните хранителни вещества във вашата диета, тъй като помага на различни протеини да доставят кислород на тялото ви и неговият дефицит може да доведе до различни здравословни проблеми.

Въпреки че е важен за нашето тяло, дефицитът на желязо е най-често срещаният дефицит на микроелементи в целия свят, а най-честите симптоми са умора и кожни промени. Има обаче някои други необичайни симптоми, които показват неговия дефицит.

Имате необичайни желания за неща, различни от храна

Учените все още се опитват да разберат защо хората с тежък дефицит на желязо често жадуват за нехранителни продукти като пръст, глина, царевично нишесте, стърготини от боя, картон и почистващи препарати.

Обикновено се среща при малки деца или бременни жени, но проучванията показват, че по-възрастните също могат да изпитат този симптом. Ако страдате от този нехранителен глад, увеличаването на приема на желязо може да ви помогне.

Ноктите ви са чупливи или имат вдлъбнатини

Ноктите могат да разкажат много за вашето здраве. Слабите и чупливи нокти и тези с вдлъбнатини могат да показват проблем с желязото. Тъй като ноктите като този могат да бъдат причина за друг проблем, най-добре би било да си направите кръвен тест за желязодефицитна анемия, за да сте сигурни за какво става дума.

Сухи и напукани устни

Хората с недостиг на желязо може да имат определен вид напукване, наречено ъглов хейлит, което засяга ъглите на устните. Тези напукани ъгли могат да затруднят ежедневната комуникация и хранене. В тези случаи трябва да лекувате основния дефицит на желязо, така че напуканите устни да не се появят отново.

  Тя излизаше с мъж, за когото не знаеше, че е женен, в продължение на шест седмици: „Имаше предупредителни знаци“

Езикът ви е необичайно подут

Друг не толкова очевиден симптом за недостиг на желязо е подутият и чувствителен език. Тя ще се разшири до такава степен, че обичайните неравности по повърхността й ще изчезнат, правейки я гладка. Подуването може да причини проблеми с дъвченето, преглъщането или говоренето.

Прочетете също

Полицаи виждат момчето да играе с окървавени крака – тогава извършват героичното дело:

Много от нас преминават през ежедневието си, затворени в балон от стрес и с пълен …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *