четвъртък , септември 19 2024

Горещо или студено кафе: Кое е по-добре за пиене и едното по-здравословно ли е от другото:

Когато става въпрос за студено срещу горещо кафе, разговорите обикновено се фокусират върху личния вкус. Но какво да кажем за здравето? Влияят ли двете версии на кафето по различен начин на човешкото тяло и достатъчно силни ли са разликите, за да гарантират постоянни промени в консумацията на кофеин?

За да разбере, HuffPost разговаря с д-р Majid Basit , кардиолог в Memorial Hermann в Sugar Land, Тексас.

Базит каза, че няма много изследвания по темата, но тя забеляза една разлика: „Доказано е, че горещото кафе има по-високи количества антиоксиданти, което може да предложи ползи за здравето. Но са необходими повече изследвания“, добави тя.

Проучване от 2018 г. в Scientific Reports потвърждава това.

 Изследователи от университета Томас Джеферсън установиха, че горещото кафе има по-високи нива на антиоксиданти, които могат да предотвратят или забавят увреждането на клетките, в сравнение със студеното кафе.

Но какво ще стане, ако искате да получите допълнителна доза кофеин? Тогава нещата стават трудни. Кофеинът е силно променлив в свареното кафе и зависи от редица фактори, включително използваните зърна. Въпреки че проучване от 2020 г. на Американското химическо дружество показа, че методите за варене дават малко по-високи нива на кофеин от методите за студено варене, важно е да се отбележи, че разликите не са достатъчно големи, за да преодолеят горните променливи. 

Така че като цяло ще получите солидна доза кофеин, независимо дали пиете кафето си горещо или студено.

„Кофеинът има както положителни, така и отрицателни ефекти върху тялото“, обясни Базит. „Повишава бдителността на мозъка и общите енергийни нива, но също така ще увеличи стомашната киселина, което води до стомашно разстройство при някои хора.“ Кардиологът също така споменава повишено уриниране, кръвно налягане и сърдечен ритъм, заедно с намаляване на способността на тялото да абсорбира калций, което може да доведе до по-малка костна плътност.

  Мислела, че съпругът й е изпратил любовно писмо, а след това открила ужасната истина, докато чакала бебе

За да обобщим:

Средностатистическата чаша горещо кафе има малко повече антиоксиданти и приблизително същото количество кофеин като по-студената версия. Като цяло проучванията не откриват големи разлики в това как човешкото тяло реагира на двете форми на кафе. Топло или студено, кафето като цяло изглежда е добро за вас.

Според проучване от 2017 г. На Университета в Колорадо,пиенето на кафе всяка седмица може да намали шансовете ви да получите сърдечен удар с цели 7%. Серия от три проучвания от 2022 г., представени на 71-вата годишна научна сесия на Американския колеж по кардиология, допълнително подкрепят, че кафето е добро за здравето на сърцето.

Има обаче една характеристика на горещата чаша кафе, която значително я отличава от студеното кафе и няма нищо общо с консумацията: миризмата на горещо кафе.

Според проучване от 2008 г., публикувано в Journal of Agricultural and Food Chemistry, има връзка между аромата на боба и „потенциалната антиоксидантна или облекчаваща стреса активност“.

Използвайки плъхове в лабораторен експеримент,изследователите откриха,че едно вдишване на горещо кафе е достатъчно,за да намали нивата на умора и стрес. „Тъй като горещото кафе има повече пара.. Възможно е този ефект да бъде подобрен с горещо кафе в сравнение със студено кафе“,каза Базит. Кардиологът обаче също така посочва,че няма убедителни изследвания по тази тема.. И че много от резултатите могат да бъдат свързани с плацебо ефекта.

Оказва се, че битката между топло и студено кафе все още си заслужава да се обсъжда.

Прочетете също

Полицаи виждат момчето да играе с окървавени крака – тогава извършват героичното дело:

Много от нас преминават през ежедневието си, затворени в балон от стрес и с пълен …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *