четвъртък , септември 19 2024

Сексуална дисфункция: Проблемът засяга както мъжете, така и жените, това са най-честите примери:

Сексуалната дисфункция може да възникне при мъжете, но също и при жените, въпреки че по-малко се говори и знае за сексуалната дисфункция при жените.

Този термин се отнася до всякакъв вид проблеми при постигане или поддържане на ерекция, но също и до трудности с оргазъм и усещане за болка. Най-често срещаните компоненти на дисфункцията при мъжете са състоянието на либидото, ерекцията, еякулацията и оргазма, като затруднения могат да възникнат с всеки компонент или само с един. При жените, под формата на сексуална дисфункция , може да се появи липса на желание за полов акт, невъзможност за постигане на оргазъм, болка по време на полов акт и други подобни.

Причина за полова дисфункция могат да бъдат различни фактори – физически, психологически и емоционални. В допълнение към заболявания като диабет, сърдечни заболявания и хормонални проблеми, сексуалната дисфункция може да бъде повлияна от стрес, травма и неудовлетвореност от емоционална връзка.

Въпреки някои ясни показатели, сексуалната дисфункция може да бъде индивидуална и комплексна за всеки човек.

Сексуална дисфункция при мъжете

Сексуалната дисфункция при мъжете не е рядко явление. Данните показват, че около 20 процента от цялото мъжко население изпитва проблеми със секса в даден момент от живота си. В Хърватия около 40 процента от мъжете имат някакъв проблем със сексуална дисфункция.

Тези затруднения затрудняват или намаляват способността за правене на секс и често причиняват допълнителни психологически и физически проблеми. Както беше посочено по-рано, най-честите са проблеми с либидото, ерекцията, еякулацията и оргазма.

1. Проблеми със сексуалното желание или либидото

Либидото , сексуалното желание или сексуалното желание влияят значително на сексуалните отношения при мъжете и жените. Това е група от психологически, биологични и социални фактори, които влияят върху желанието за сексуални отношения, но и върху сексуалното поведение. При намалено либидо има намалена честота на сексуални мисли спонтанно или със стимулация. Нивото до голяма степен зависи от концентрацията на хормона тестостерон, общото здравословно състояние и храненето. Употребата на определени лекарства също оказва влияние.

Нормално е либидото да варира от човек на човек, но здравословното либидо е важно за физическото и психическото здраве на човека, докато намаленото либидо може да показва определени психологически или физически проблеми. Състоянията, при които често се наблюдава намалено либидо, са тестостеронов дефицит или хипогонадизъм, уремия или повишени нива на концентрация на урея в кръвта и депресия.

За да се подобри либидото, трябва да се обърне внимание на причината за сексуалната дисфункция и могат да се използват определени лекарства като антипсихотици или антидепресанти.

2. Проблеми с ерекцията или импотентност

Сексуалната дисфункция, свързана с ерекцията, се нарича още еректилна дисфункция , която показва невъзможността да се постигне или поддържа ерекция, достатъчна за полов акт. Проблемът с този тип сексуална дисфункция засяга от 30 до 50 процента от мъжете, като по-често се среща при хора между 40 и 70 години.

  Майка намери мистериозно послание в бутилка, написано преди 135 години, под дъските на пода:

Появата на ерекция при мъжа се влияе от сложен психоневрологичен процес с цел увеличаване на притока на кръв в пениса. За хора, които изпитват затруднения в този процес, може да се случи така, че никога да не са постигнали ерекция, да не са успели да я поддържат или преди това са имали редовни ерекции, но вече не могат да ги постигнат. При някои хора ерекция се появява при някои партньори, докато при други това не е възможно.

Причината за сексуална дисфункция по отношение на ерекцията най-често са хормонални, нервни и съдови нарушения. Примери за такива заболявания са атеросклероза на артериите на пениса, диабет , резултат от операция на простатата, множествена склероза, невропатии и увреждания на гръбначния мозък. Лекарства, алкохолизъм, тютюнопушене, нива на тестостерон или психологически състояния като тревожност, депресия също могат да повлияят на затрудненията.

Лечението на еректилна дисфункция първоначално включва решаване на причината за проблема, т.е. разстройство или заболяване. Освен това могат да се използват лекарства, които могат да причинят временна ерекция, еректилни стягащи пръстени и други подобни, но всеки от методите има допълнителни последствия, които са индивидуални и зависят от метода на лечение.

3. Проблеми с еякулацията и оргазма

Оргазмът е чувство на голямо удоволствие, което се създава в мозъка, сравнимо с еякулацията при мъжете . Става въпрос за пика на сексуалната възбуда, който настъпва по време на сексуална активност.

 Преживява се като поредица от ритмични контракции на мускулите на гениталиите и други части на тялото, последвани от чувство на удоволствие и релаксация. Оргазъм може да се постигне по различни начини, освен ако мъжът няма сексуална дисфункция на оргазма. Аноргазмията или невъзможността да изпитате оргазъм може да бъде причинена от намалена чувствителност на пениса поради заболявания, които засягат нервите, като например невропатия.

При мъжете преждевременната еякулация може да настъпи в рамките на една минута от началото на проникването и преди мъжът да го пожелае. Това е най-честата сексуална дисфункция при мъжете и най-често се причинява от емоционална или психологическа основа като стрес, безпокойство или липса на опит.

Освен това може да има забавена еякулация или пълна липса на еякулация, което се среща при около 15 до 30 процента от по-възрастните мъже. В този случай след достигане на кулминацията няма еякулат, но има удоволствие. Един вид сексуална дисфункция е еякулаторна недостатъчност, когато има намален обем на спермата по време на оргазъм и еякулация.

За лечение или подобряване на сексуалната дисфункция на оргазма и еякулацията се използват психотерапия, определени лекарства, които коригират причините, както и секс играчки или други видове сексуални принадлежности също могат да помогнат.

  Диетолози разкриха как изхвърляме най-полезната съставка на бананите:

Сексуална дисфункция при жените

Въпреки че по-малко се говори за сексуална дисфункция при жените , тя е доста често срещана. Данните показват, че е много по-често жените да имат проблеми със секса, отколкото мъжете. По-конкретно, около 50 процента от жените по света имат някакви затруднения, свързани със секса.

Една от социално-психологическите причини е структурата на обществото, в което живеем и в което жените са израснали. Рядко се случва жените да обсъдят сексуална дисфункция с лекар и да потърсят помощ, ако не могат да постигнат вагинален оргазъм с партньора си. Постигането на вагинален оргазъм при жените може да бъде много сложен проблем и много от тях имат нужда от стимулация на клитора, за да го постигнат. 

Смята се, че само около 20 процента от жените в света могат да постигнат оргазъм без допълнителна стимулация. Въпреки това има малка част от жените, които осъзнават това и често обвиняват себе си, а това води до допълнителни психологически затруднения във връзката и по-нататъшно отлагане на оргазма с партньора.

Както при мъжете, сексуалната дисфункция при жените може да бъде свързана с либидо или липса на сексуално желание и възбуда, нарушения при достигане на оргазъм и усещане за болка по време на полов акт.

1. Проблеми със сексуалното желание при жените

Либидото при жените се влияе от множество физически, психологически и емоционални фактори и се проявява при около 30 процента от жените. В това състояние жената не изпитва нужда или желание за сексуални дейности сама или с партньора си и няма интерес към какъвто и да е вид сексуална активност или стимулация. При намалено либидо жените могат да избягват всякаква интимност, фантазиране и дори галене и целуване. Крайната форма е сексуалното отвращение , когато всякакъв вид интимни или сексуални отношения стават отблъскващи за жената.

Причината за намаленото желание за секс при жените може да е в психологическото и емоционалното състояние на човека, а при жените може да бъде силно повлияно от качеството на връзката. Важно е да знаете, че мъжете и жените нямат еднакво сексуално желание и че то до голяма степен зависи от концентрацията на хормоните. Като се има предвид, че по време на месечния цикъл при жените настъпват големи промени, не е необичайно в някои периоди от месеца да има по-малко, а в други повече желание.

Сексуалното желание при жените се влияе от стрес, безпокойство, безпокойство, безпокойство и депресия, диабет, сърдечни заболявания, проблеми с яйчниците и някои лекарства. Лечението на това състояние е индивидуално, като за начало е необходимо жената да осъзнае, че не й харесва настоящото състояние и че иска да възвърне сексуалното си желание.

  Как да разберете дали сърцето ви е здраво само за 30 секунди:

2. Проблеми с преживяването на оргазъм при жените

Тази сексуална дисфункция се среща при всяка четвърта жена и може да се прояви като намален интензитет на оргазъм, пълна липса на оргазъм, редки оргазми или невъзможност да се изпита оргазъм без стимулация на клитора .

Сексуалната дисфункция в смисъл на невъзможност за постигане на оргазъм се отнася за всички видове преживявания на кулминация. Пълната липса на оргазъм е състояние, наречено аноргазмия , и може да се появи от самото начало на сексуалните отношения или след време. Трудностите при изживяването на оргазъм обаче не представляват сексуална дисфункция, а са свързани с индивидуалните взаимоотношения. 

За да може жената да изпита оргазъм, централното място за постигане на това е клиторът. По време на бременността този орган се развива от същата тъкан като пениса и не е само част от външните полови органи. Клиторът има разклонена структура, която се простира вътре в тялото и около вагината. Това означава, че оргазъм може да се изпита с подходяща стимулация, но за някои жени е трудно да се постигне тази правилна стимулация.

Причините за затруднения в постигането на оргазъм при жените могат да бъдат различни – от органични, които най-често включват проблеми с хормоналния баланс, до психологически, като тревожност, стрес, нарушен образ на тялото, депресия. Общото влошено здравословно състояние също може да повлияе на трудностите при изживяване на оргазъм.

3. Усещане за болка по време на секс

Една от сексуалните дисфункции при жените може да бъде усещането за болка при проникване. Появата на това може да бъде повлияна от вагинизъм, който обикновено има психологическа основа като причина. Освен при полов акт, усещането за болка при пенетрация може да създаде проблеми и при гинекологични прегледи. В този случай има неволен спазъм на вагиналните мускули.

Някои жени могат да получат диспареуния, което означава болка в таза, която се появява по време на проникване, оргазъм или след оргазъм. Това може да се случи и при

мъже, но това е много рядко. При жените причината може да бъде физическа, като химен, синини в областта на гениталиите, вагинални възпаления или тумори, сухота на влагалището поради липса на естроген и други подобни. Освен това причините са и психологически, най-често това са страх, тревожност и отблъскване към партньора.

Всичко изброено по-горе са примери за сексуална дисфункция и ако ги забележите, трябва да потърсите поне разговор и дори помощта на лекар. Всичко може да се повлияе, независимо от причината.

Прочетете също

Полицаи виждат момчето да играе с окървавени крака – тогава извършват героичното дело:

Много от нас преминават през ежедневието си, затворени в балон от стрес и с пълен …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *