четвъртък , септември 19 2024

Ето коя е храната,която най често причинява хранително натравяне:

Въпреки че всеки вид храна може да причини отравяне, има такива, които се развалят много по-бързо и по-често се свързват с болести и хранителни отравяния. С други думи, някои храни са по-податливи на развитие на вредни микроби, които могат да ви разболеят сериозно.

Известно е например, че суровото животинско месо може да бъде опасно, ако е заразено.

Това най-често се отнася за сурово или недопечено пиле, но също и за други видове месо, както и за сурови яйца, непастьоризирано мляко, миди и др.

Разбира се, плодовете и зеленчуците също могат да бъдат замърсени, затова специалистите винаги подчертават, че трябва да се измият добре преди консумация.

Специалистите отбелязват, че по-лесно се разболяват от някои видове храни, но абсолютно всяка храна може да бъде заразена. Това са видовете храни, които най-често причиняват отравяне.

Месо (пилешко, пуешко, свинско…)

Лесно можете да се разболеете от сурово или недостатъчно обработено месо. Птиците се открояват тук, защото съдържат Campylobacter, който включва Helicobacter pylori, но също Salmonella, Clostridium perfringens и други бактерии. Суровото месо също може да съдържа Е. coli, поради което се препоръчва месото да се измива, за да се избегне замърсяване на кухненските повърхности и съдове. За да се отървете от бактериите, най-безопасно е всяко месо, което приготвяте, да бъде напълно термично обработено (готвено, печено…). Освен това имайте предвид, че месото трябва да се съхранява в хладилник при приблизително 4 градуса в рамките на два часа след приготвянето. Ако е голямо парче месо, като например цяла пуйка, е полезно да го нарежете на по-малки парчета, преди да го приберете, тъй като това ще го охлади, преди да могат да се развият бактерии.

  Открих любовта в лицето на бившия ми свекър:
Плодове и зеленчуци

Суровите плодове и зеленчуци имат големи ползи за здравето, но понякога могат да причинят отравяне чрез поглъщане на вредни микроби като салмонела, Е. коли и листерия. Ето защо е важно всеки хранителен продукт да се измие добре преди консумация. Варените плодове и зеленчуци са абсолютно безопасни, но суровите определено трябва да се измият добре преди сервиране.

Сурово мляко и други продукти

Избягвайте суровото мляко и всички млечни продукти. А именно, той може да съдържа вредни бактерии, включително Campilobacter, Cryptosporidium, E. coli, Listeria и Salmonella. Това обаче се премахва напълно чрез процеса на пастьоризация. За щастие всички хранителни вещества и витамини остават в млечните продукти след този процес.

яйца

Известно е, че яйцата съдържат бактерия Salmonella, която може да ви разболее сериозно, и това не са само спукани или привидно развалени яйца. Ето защо експертите съветват да се консумират напълно сварени или печени яйца, а ако наистина имате нужда от сурови яйца, използвайте пастьоризирани яйца. Това важи и за сосовете, за приготвянето на които се използват сурови яйца.

Прочетете също

Ето защо младите мъже обичат възрастни жени, има поне 5 причини

Обществото ни все още е по-склонно да одобрява връзката между по-възрастен мъж и по-млад партньор, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *