четвъртък , септември 19 2024

Пристрастяваща личност: Наистина ли някои хора са по-склонни към пристрастяване от други:

Терминът „зависима личност” е широко използван. Наистина ли някои хора сред нас са по-склонни към развитие на зависимости?

През 90-те години на миналия век някои фармацевтични компании използваха термина „зависима личност“ иронично, за да продават болкоуспокояващи, предизвикващи пристрастяване.

В маркетингова кампания за опиата OxyContin , американската фармацевтична компания Purdue Pharma нареди на своите търговски представители да подчертаят пред лекарите, че само хора с „пристрастяваща личност“ са изложени на риск от пристрастяване към тяхното лекарство, въпреки че знаят, че OxyContin е силно пристрастяващ и че се злоупотребява.

 Такива лекарства, както и опиатът фентанил, се смятат за отговорни за експлозията на кризата с опиатната зависимост в САЩ, която причини повече от половин милион смъртни случая между 1999 и 2020 г., пише BBC.

Идеята, че личността на човека може да определи дали човек се пристрастява към дадено вещество, „подхожда идеално на фармацевтичната индустрия“, казва Иън Хамилтън, професор и експерт по пристрастяването в Университета на Йорк в Обединеното кралство. „Това ги освобождава от отговорност. Посланието е следното: „ако сте толкова слаб, че ще имате проблеми, използвайки нашия продукт, това е заради характера ви и няма нищо общо с нас.“

Но има ли дори „пристрастяваща личност“? Наистина ли някои хора са по-склонни към развитие на пристрастяване?

Много психиатри и експерти по пристрастяване казват, че няма научни доказателства в подкрепа на това твърдение. Те също така предупреждават, че концепцията е много вредна, тъй като предполага, че хората имат малък или никакъв контрол върху това дали ще станат пристрастени.

Въпреки това те подчертават, че има определени връзки между пристрастяването и някои личностни черти, но добавят, че историята е много по-сложна, отколкото може да предполага концепцията за „пристрастяващата се личност“.

Марк Грифитс , професор по поведенческа зависимост в университета Нотингам Трент, описва пристрастяващата личност като „тотален мит“.

  Мъж хранел гладен вълк цяла зима. След 4 години вълкът направил нещо невероятно:

„Като твърдите, че има такова нещо, вие всъщност казвате, че една личностна черта може да предскаже само пристрастяване и нищо друго“, казва Грифитс. „Няма научни доказателства, че такова нещо е реално.

Концепцията за пристрастяваща личност е „черно-бял начин на мислене за нещо, което всъщност е много сложно“, казва Аншул Свами , психиатър в болница Nightingale в Лондон, който е специалист по психични заболявания и зависимости. „Няма нито един тип личност, който да може да предскаже пристрастяването, и няма двама зависими с еднакви личности.“

Това не означава, че няма определени личностни черти, които са свързани с „придобиването, развитието и поддържането“ на пристрастяващо поведение, добавя Грифитс.

Невротизмът е свързан с много видове зависимости. Това е една от така наречените „Големи пет“ черти на личността и се определя като нивото, до което човек е тревожен и склонен към негативни мисли. Анализ на 175 проучвания установи, че разстройствата, свързани със злоупотребата с вещества, са свързани с високи нива на невротизъм и ниски нива на съвестност (нивото, до което човек проявява самоконтрол). Изследванията установяват, че поведенческите пристрастявания, като натрапчиво пазаруване, упражнения или използване на интернет, също са свързани с високи нива на невротизъм.

„Ако сте невротик, значи сте изключително тревожен“, казва Грифитс. „Хората ще използват пристрастяващо поведение или вещества, за да контролират по-добре своите невротични тенденции. Повечето пристрастявания всъщност са механизъм за справяне, а пристрастяването е симптом на по-дълбоки проблеми като депресия или невротизъм.“

Въпреки това нито едно изследване досега не е показало, че всички хора, които са пристрастени към нещо, едновременно страдат от високи нива на невротизъм, обяснява той. „Мога да намеря много хора, които са невротични, но не и зависими. Невротизмът е свързан със зависимостта, но не е предсказател за нея.

Хамилтън посочва, че може да бъде невероятно трудно да се разбере какво е на първо място, когато говорим за пристрастяване към вещества. „Виждаме повишени нива на депресия и тревожност сред зависимите, но въпросът е дали невротизмът е довел хората до наркотици или тяхната дългосрочна кокаинова зависимост е причинила разстройства на настроението?“

  Стана ясно кой е загиналият пилот край Лесново, оставя две деца сирачета!

„Пристрастяването е много сложно и много фактори участват в него“, казва Свами. Изследванията показват, че пристрастяването може да бъде причинено както от генетични фактори, така и от фактори на околната среда, включително натиск от връстници, ранно излагане на вещества, както и физическо и сексуално насилие.

Проучване, проведено през 2018 г., показа, че древният ретровирус HK2, който се намира близо до гена, който контролира освобождаването на допамин, е по-често срещан сред наркозависимите. Хората, които страдат от пристрастяване, са два или три пъти по-склонни да имат този ретровирус, интегриран в техния геном, което предполага силна връзка с пристрастяването, заключават изследователите.

Свами подчертава, че това проучване не предлага доказателства, че някои хора имат по-изразена „пристрастяваща личност“ от други.

„Предварителната констатация относно наличието на ретровирус HK2 не обяснява защо много пациенти стават пристрастени по-късно в живота“, казва той. „Със сигурност пристрастяването щеше да се развие по-рано, ако той го причиняваше.

Рискът от развитие на зависимост се влияе и от средата и възпитанието на индивида

Друг важен фактор за развитие на зависимост е полът. В САЩ 11,5% от мъжете и момчетата имат пристрастяване към вещества, в сравнение със само 6,4% от жените и момичетата. Има няколко причини за това, казва Хамилтън. „Мъжете, особено в тийнейджърските си години, са по-предпазливи и импулсивни“, казва той. Импулсивността е друга личностна черта, свързана с пристрастяването. Хамилтън обаче предупреждава, че данните не са пълни, тъй като жените са по-малко склонни да търсят помощ, най-често поради проблеми с отглеждането на деца и социална стигма.

Изследванията показват, че рискът от развитие на зависимост се влияе и от средата и възпитанието на индивида. Едно проучване установи, че зависимите от опиати са 2,7 пъти по-склонни да са преживели някаква форма на насилие в детството в сравнение с зависимите от опиати. Хората, които са били изложени на сексуално, емоционално или физическо насилие в детството, но също и ако са загубили родител, са три пъти по-склонни да съобщават за проблеми с алкохола в зряла възраст, според проучване от 2022 г.

  Ноктите ни предупреждават първи – 8 промени в ноктите, които сочат сериозни здравословни проблеми:

„Психосоциалните фактори като насилие, сексуално насилие и емоционално пренебрегване са силно свързани с пристрастяването“, казва Свами. „Много хора ще кажат, че има история на пристрастяване в семейството им и че това е генетично. Но когато анализирате клиничната им история по-отблизо, ще откриете алкохолизъм, насилие, пренебрежение и травма. Предава се от поколение на поколение и се проявява като пристрастяване“.

Въпреки липсата на научни доказателства в подкрепа на това понятието „пристрастяваща личност“ все още се използва широко. „Трябва да внимаваме с думите, които използваме, защото хората интернализират това, което чуват“, предупреждава Хамилтън. „Идеята за пристрастяваща личност убива всяка надежда, човек може да си помисли, че това е пътят, по който вървят и нямат контрол.“

Свами се съгласява, че концепцията е нереалистично фаталистична. „Това пречи на хората да поемат отговорност за собствения си проблем и да намерят конструктивни решения за възстановяване“, казва той.

Грифитс казва, че много хора, които са пристрастени към дадено вещество, използват концепцията за „пристрастяваща личност“, за да оправдаят поведението си. „Когато някой каже, че има пристрастяваща личност, този човек наистина казва, че не може да бъде излекуван“, казва той.

„Пристрастяването е много сложно биологично, психологическо и социално заболяване, точно както всяко друго заболяване, за което знаем“, казва Свами. „Всеки иска да чуе прост отговор, но такъв просто няма.

Прочетете също

Полицаи виждат момчето да играе с окървавени крака – тогава извършват героичното дело:

Много от нас преминават през ежедневието си, затворени в балон от стрес и с пълен …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *