четвъртък , септември 19 2024

Ето кога е най-добре да заспите и кога да станете, за да се събудите най-отпочинали:

В един идеален свят всички ще си лягаме рано вечер и ще се събуждаме на сутринта напълно отпочинали и готови за всички предстоящи предизвикателства. Но факт е, че повечето хора, поради голям брой задължения и различни навици, лягат по-близо до полунощ и често се събуждат с неприятни чувства на умора и липса на енергия.

Въпреки това учените са установили в многобройни проучвания колко важно е за здравето да се задоволят два ключови фактора на съня: количеството сън и поддържането на последователност в наблюдението на биологичния ритъм.

Най-доброто време за сън

Според нашата биология е идеално да си лягаме по-рано вечер и да ставаме по-рано сутрин. Този график е в съответствие с настъпването на дневната светлина, в резултат на което мнозина започват да се чувстват уморени веднага след залез слънце. Изследванията също доказват, че хората са най-сънливи между 13 и 15 часа и между 2 и 4 часа сутринта, а качественият нощен сън е ключът към предотвратяването на непреодолимо чувство на умора по средата на работното време.

Последици от твърде малко и твърде много сън

Отдавна е известно, че липсата на сън има видими последици за здравето, като депресия, затлъстяване, сърдечни заболявания, високо кръвно налягане, диабет и слаб имунитет, но това, което е по-малко известно е, че твърде много сън също може да причини здравословни проблеми, като като сърдечно-съдови заболявания, проблеми и депресия, както и промени в настроението и раздразнителност.

За възрастни препоръката е минимум седем часа сън на нощ и съответно се определя най-доброто време за сън. Например, ако трябва да станете в 6 часа сутринта, времето за почивка е най-късно 23 часа.

  Забравете за тези напитки при настинка, само ще влошите нещата:

Друг важен фактор е последователността. Така че, ако си лягате всеки ден около 23 часа, е важно да се придържате към този ритъм и през уикенда. Късното лягане през уикенда и по-продължителното оставане в леглото може значително да наруши ритъма и качеството на съня през седмицата.

Значение на биологичния ритъм

Биологичният ритъм се отнася до естествения ритъм на бодърстване и сън на човешкия мозък. Той е този, който определя най-доброто време за сън за всеки човек и ако възприемете навика да спите и да се събуждате приблизително по едно и също време всеки ден, ще си осигурите по-здрав и по-качествен сън, показват изследванията, съобщават от Tportal .

В допълнение, този ритъм ви позволява да заспите по-бързо и лесно и да се събудите в зададения час, което ще предотврати стреса поради внезапно събуждане с аларма.

Прочетете също

Полицаи виждат момчето да играе с окървавени крака – тогава извършват героичното дело:

Много от нас преминават през ежедневието си, затворени в балон от стрес и с пълен …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *