четвъртък , септември 19 2024

Синдром на Турет: Защо се появява, какви са симптомите и може ли да се излекува:

Основната причина за синдрома на Турет все още не е известна, но най-често това е генетично наследено заболяване или може да се развие поради определени мозъчни аномалии.

През 1885 г. Жорж Жил де ла Турет, френски невролог, описва пациент с необичайни и многобройни тикове, чиято точна причина не е известна. Днес това неврологично заболяване е кръстено на него – синдром на Турет .

Какво представлява синдромът на Турет?

Това е рядко заболяване на нервната система , което се проявява в детството, най-често между две и 12-годишна възраст. Според изследвания това разстройство се среща три до четири пъти по-често при момчетата.

Симптоми на синдрома на Турет

Синдромът на Турет включва повтарящи се движения и понякога звуци, които засегнатото лице не може да контролира.

Тиковете най-често засягат главата, ръцете, краката, раменете и горната част на тялото, но могат да бъдат и следните неща:

– мигане на очите

– лицеви гримаси

– въртене на очи

– скачане

– въртене на тялото

– докосване на предмети или други хора

– кашлица

– подсвиркване

– мърморене

– смачкване

– цъкане

– имитиране на животински звуци

– повторение на определени думи или изречения

– псувни

Причини за разстройства

Синдромът на Турет се среща при пет от 1000 души и все още не е известно какво точно го причинява. Счита се обаче, че най-често това е генетично наследствено заболяване или може да се развие поради определени мозъчни аномалии.

В случай на генетично наследено заболяване, синовете, чиито майки страдат от синдрома на Турет, се считат за най-рисковите да го предадат. От друга страна, в мозъчната аномалия, която засяга ненаследственото развитие на синдрома на Турет, се смята, че някои химикали в мозъка, които предават нервни импулси, играят ключова роля.

  Много хора го приемат, без да знаят, че прекаляват и това им докарва косопад:

В допълнение, появата на тикове може да се повлияе от някои лекарства, както и от определени медицински състояния като церебрална парализа, болест на Хънтингтън, стрептококова инфекция и хипергликемия.

Има ли лек за синдрома на Турет?

Тъй като точната причина за това заболяване не е известна, няма специфично лечение за него. Въпреки това човек може да живее нормално със синдрома на Турет, а в някои случаи тиковете почти напълно изчезват в зряла възраст.

Тиковете могат да бъдат и преходни, тоест възникват само в определени ситуации, когато засегнатото лице е изложено на определен стрес, вълнение или напрежение. Преходните тикове не изискват лечение, тъй като продължават от четири седмици до една година.

Хроничните тикове са вокални и двигателни и се срещат само в пет процента от случаите. Въпреки че има определени лекарства, които биха помогнали за облекчаване на симптомите, всъщност е доказано, че причиняват повече вреда на пациентите, отколкото полза. Независимо от това, състоянието може да се лекува с клонидин или антипсихотици и в зависимост от силата на тиковете и доколко засягат нормалното функциониране на живота на пациента, лекарят може да реши да предпише лекарството.

Синдром на Турет при деца

Както казахме в началото, този синдром се среща най-често при деца, като средната възраст, на която симптомите са най-интензивни, е седем години.

Ако сте забелязали, че детето ви има някои от тези тикове или подозирате, че има повече от обикновено определени движения на тялото или действия, посетете педиатър. Важно е да се отбележи, че не всички тикове или движения са синдром на Турет и при повечето деца те изчезват след известно време, а ако това не се случи, лекарите трябва да преценят за какво точно става дума.

  Всяка къща го има, но никой не знае, че това е най-лесният начин за премахване на котлен камък и почистване на загорели съдове:

Диагнозата се поставя клинично, тоест, за да се установи, че това е синдром на Турет, лекарите трябва да наблюдават пациентите за определен период от време.

Заключение

Синдромът на Турет е рядко неврологично заболяване, за което точната причина е неизвестна и няма специфично лечение за него. Животът със синдрома на Турет може да бъде доста нормален в по-голямата си част и въпреки че се счита за цял живот, симптомите могат да намалеят или дори да изчезнат почти напълно с възрастта.

Прочетете също

Полицаи виждат момчето да играе с окървавени крака – тогава извършват героичното дело:

Много от нас преминават през ежедневието си, затворени в балон от стрес и с пълен …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *