четвъртък , септември 19 2024

Вентолин: Какво представлява, как точно се използва и може ли това лекарство да навреди:

За хора, страдащи от астма или бронхит, лекарят може да предпише лекарството Ventolin – компресиран инхалатор, т.е. суспензия, която се вдишва през устата направо в белите дробове.

Позволява по-лесно дишане при астматичен пристъп или силна продължителна кашлица. Ventolin , добре известно лекарство за астматици и бронхитици, разговорно наричано „помпа“, се предлага под формата на малка тъмносиня помпа.

Това лекарство всъщност е инхалант под формата на газ, който се вдишва през устата.

За какво точно е Ventolin?

Това лекарство се отпуска само по лекарско предписание , ако лекарят прецени, че пациентът има нужда от него и се използва предимно за лечение на симптоми на астма.

В допълнение, той се използва и за облекчаване и/или предотвратяване на астматични пристъпи, причинени от физическо натоварване или алергени, като домашен прах, животински косми, цветен прашец, цигарен дим или за лечение на други дихателни проблеми, причинени от белодробни заболявания.

Действа директно върху белите дробове, като при всяко вдишване се вдишват 100 микрограма салбутамол, активното вещество на Вентолин. Той отпуска мускулите на дихателните пътища в белите дробове и мигновено улеснява дишането на човека, т.е. отваря дихателните пътища, облекчава налягането в гърдите, премахва хриптенето при дишане и намалява или напълно премахва кашлицата.

Как да приемате Вентолин?

Лекарят ще каже на всеки човек колко често и в какви ситуации да приема Вентолин .

Самото приложение е както следва:

1) Разклатете помпата, за да „смесите“ газа преди всяка употреба.

2) Първо издишайте, след това доближете отвора до устата си и изстискайте газа в затворената си уста и вдишайте дълбоко.

  8-годишно момче загина при катастрофа, докато играеше баскетбол у дома:

3) Задръжте дъха си за няколко секунди, така че газът да има възможно най-добър ефект, и издишайте през носа.

4) Изчакайте до пет минути, за предпочитане седнали в тиха позиция, докато лекарството започне да действа или докато забележите, че дишането е по-лесно.

Колко често трябва да се приема Вентолин?

Според инструкциите към лекарството броят на впръскванията на газ от лекарството зависи от възрастта на човека и ситуацията, в която се намира, като максималната доза е осем впръсквания за 24 часа както за възрастни, така и за деца.

 За възрастни и юноши на възраст над 12 години едно до две впръсквания са достатъчни за облекчаване на симптомите на астма, две впръсквания за предотвратяване на астма 10 до 15 минути преди излагане на физическо натоварване или алергени и две до четири впръсквания на ден ще бъдат препоръчани от лекар на лицето, което трябва да приема лекарството непрекъснато.

При деца между 4 и 11 години за облекчаване на астмата е достатъчно едно напъване, а при необходимост и две. За предотвратяване на астма е необходимо едно напръскване 10 до 15 минути преди физическа активност или излагане на алергени, а понякога са необходими две напъни. Децата, които трябва да приемат лекарството непрекъснато, трябва да приемат две до четири инжекции на ден. 

Въпреки това, независимо от инструкциите за лекарството, изключително важно е да използвате Ventolin според предписанието на лекаря, тъй като приемането на лекарството е индивидуално от човек на човек.

Ако забележите, че действието на лекарството се е променило, не забравяйте да се свържете с Вашия лекар, защото е възможно Вентолин да не действа правилно и да е необходимо друго лекарство.

  Мнозина го ядат на закуска, но предизвиква умора

Странични ефекти от приема на Вентолин

Прекомерната употреба на Ventolin може да доведе до ускорен пулс и изтощение, но тези странични ефекти изчезват в рамките на няколко часа. Както при всяко лекарство, има странични ефекти и ако забележите такива или ако забележите, че дишането ви е по-лошо от преди, тогава е задължително да се свържете с вашия лекар, който ще даде следните инструкции.

Също така е възможно пациентът да е алергичен към Ventolin и тогава да се появят: подуване на лицето, устните, езика или гърлото, обрив, придружен от сърбеж, чувство на слабост и замаяност и припадък. Други нежелани реакции, които често се появяват са: треперене, главоболие и ускорен пулс .

Нежеланите реакции, които се появяват по-рядко, рядко или много рядко са: усещане за „удари“ на сърцето, дразнене в устата и гърлото, мускулни спазми, ниско ниво на калий в кръвта, повишен кръвоток в крайниците, промени в цикъла на съня и промени в поведение като безпокойство и раздразнителност, алергични реакции (които вече споменахме), хиперактивност, нарушения на сърдечния ритъм и неочаквано стесняване на дихателните пътища.

Кой не трябва да приема Ventolin?

На първо място, хората, които са алергични към самия състав на лекарството: активното вещество салбутамол под формата на салбутамол сулфат и пропелантния газ норфлуран. Хората, които имат свръхактивна щитовидна жлеза, високо кръвно налягане или ако някога са имали сърдечно заболяване, неправилен сърдечен ритъм или ангина пекторис, трябва да споменат това на своя лекар, преди да консумират Ventolin.

Също така, ако хората вече приемат някои лекарства за подпомагане на нередовен или ускорен сърдечен ритъм или някои други лекарства за астма, те не трябва да приемат вентолин.

  Хората масово се връщат от чужбина, заради бизнес, с който за час изкарват повече от гурбетчийската си заплата:

Заключение

Ventolin е едно от лекарствата, използвани за лечение на симптоми на астма, които най-често се предизвикват от физическа активност или алергени. Лекарството се издава по рецепта и лечението е индивидуално и ако се забележи, че лекарството не помага или са се появили някакви странични ефекти, важно е да се консултирате с лекар, който може да предпише друго лекарство.

Прочетете също

Полицаи виждат момчето да играе с окървавени крака – тогава извършват героичното дело:

Много от нас преминават през ежедневието си, затворени в балон от стрес и с пълен …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *