четвъртък , септември 19 2024

Майка отказва да изхвърли черупките от яйца – само за една нощ градината е по-красива от всякога:

Преди винаги хвърлях черупките от яйца направо в кошчето, след като ги счупих, но през последните години осъзнах, че това е доста глупаво.

Черупките могат да изпълняват много важни функции – и като ги запазите за по-късна употреба, можете да се възползвате от тях в градината. Неслучайно черупките от яйца са се превърнали в основен елемент на цветни лехи и градини за много градинари.

Тъй като пролетта е на път и все повече градинари се занимават с „Направи си сам“, имах идеята да ви предложа 9 причини да дадете шанс на черупките от яйца. С тези полезни съвети вашата градина ще процъфтява повече от всякога, а ремонтите не трябва да са сложни!

Разгледайте списъка по-долу и не се колебайте да го споделите с приятелите си, за да могат и те да запазят черупките от яйца и да ги занесат в градината. Те ще оценят!

Източник на изображението: Shutterstock

1. Хранителни вещества в почвата

Черупките на яйцата се разграждат бързо и могат да добавят много хранителни вещества към почвата. Черупките отделят особено ценен калций и други минерали. Ако имате достатъчно натрошени черупки, това също може да изглежда вкусно!

2. Дренаж

Чрез заравяне на яйчени черупки в дъното на вашето насаждение, дренажният капацитет на почвата и циркулацията на въздуха се увеличават. Тогава растенията се чувстват по-добре. Не забравяйте от време на време да слагате обратно черупката на яйцето.

3. Цъфтящи домати

Доматите, патладжаните и чушките могат да страдат от недостиг на калций, което да доведе до гниене в основата им. За да избегнете това , препоръчително е да поръсите почвата наоколо с натрошени черупки от яйца, което помага за предотвратяване на проблема.

  Познахте ли тази малка красавица? Снимката умили всички нейни фенове, а колко много прилича на нейната дъщеря:
Източник на изображението: Shutterstock

4. Избягвайте охлюви и червеи

Класически домакински съвет е да разпръснете натрошени черупки от яйца около растенията, цветята и културите в цветната леха. Така че охлювите и червеите стоят настрана, тъй като не обичат да минават през черупките. И всичко това без никакви пестициди, можем ли да се справим по-добре?

5. Дръжте елените далеч

Подобно на триковете, споменати по-горе, можете да държите елените далеч, като разпръснете черупки от яйца из градината. Елените не харесват миризмата на яйчени черупки и затова ще спрат да ядат вашите красиви растения!

6. Под формата на малки бурканчета

Когато дойде време да засадите семената си, черупките от яйца стават перфектни малки саксии . Изплакнете черупките, поставете ги в кутия на перваза на прозореца и ги поставете в почвата и издънките – така растенията получават допълнително калций. Когато ги засаждате в градината, просто поставете цялата черупка на яйцата в почвата, тъй като черупките могат да се компостират. Не забравяйте да спукате черупката малко на дъното, за да могат корените да намерят своя път!

Източник на изображението: Shutterstock

7. Храна за птици

Малките птици обичат натрошени яйчени черупки, защото съдържат много калций. А когато птиците се стичат във вашата градина, те имат още по-положителен ефект: контролират броя на насекомите и са приятни за гледане!

8. Балансирайте pH стойността

Стойността на pH на почвата може да повлияе на цвета на цветята – например хортензията , която става синя в кисела почва и розова в алкална. Ако имате кисела почва и искате да балансирате стойността на рН, изящен трик може да бъде използването на яйчени черупки.

9. Компост

Ако имате компостна купчина, не забравяйте да добавите черупки от яйца към нея . Не забравяйте да ги пасирате предварително, защото така има най-голям ефект.

  Всички имаме ракови клетки в тялото си, които се събуждат шест пъти в живота-Ето как да ги спрете да се превърнат в тумори:

Източник на изображението: Shutterstock

С тези съвети можете да намалите отпадъците, докато помагате на градината – не става по-добре!

Не забравяйте да предадете тези съвети на приятелите си, за да се възползват и те от положителните свойства на яйчената черупка през пролетта.

Прочетете също

Ето защо младите мъже обичат възрастни жени, има поне 5 причини

Обществото ни все още е по-склонно да одобрява връзката между по-възрастен мъж и по-млад партньор, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *