четвъртък , септември 19 2024

На оцеляла от рак бяха премахнати яйчниците. 2 години по-късно тя ражда еднояйчни близнаци:

Диагностицирана с агресивна форма на рак на гърдата на 34 години, Шели Батиста и нейният съпруг бяха изключително щастливи да научат, че ще имат близнаци една година след нейното лечение.

През май 2020 г. Шели Батиста получи това, което тя нарича „ужасяваща“ диагноза рак на гърдата, което доведе до двойна мастектомия и отстраняване на яйчниците. Но две години след като беше обявено, че няма рак, тя роди близнаци благодарение на скорошния напредък в медицината за безплодие.

Преди диагнозата Батиста се върна на работа през февруари, след като роди дъщеря си Емелия. Докато се изпомпваше в офиса, тя забеляза бучка в гърдата си. Първоначално тя помисли, че е запушен млечен канал, но стана по-загрижена, когато не изчезна.

Без фамилна анамнеза за рак на гърдата и без известни рискови фактори по това време, оценката на Батиста беше отложена на фона на пандемията от COVID-19. Така че едва през май тя беше диагностицирана с тройно отрицателен рак на гърдата , който има тенденция да расте бързо и не реагира на лечения, които обикновено се използват за други видове рак на гърдата, според Американското общество за борба с рака .

Батиста, която тогава беше на 34 години, също научи, че има генетични рискови фактори , които повишават риска от рак на яйчниците.

С 6-месечно бебе у дома и надявайки се на още, Батиста и съпругът й Робърт се чувстваха така, сякаш „току-що започваме живота си заедно и получаваме тази шокираща новина“, каза тя пред Кейт Сноу от NBC в сегмент от 20 март в шоуто ДНЕС.

  Дoвиждaнe бялa кoca! Оcтaвeтe тoвa нa кocaтa cи в пpoдължeниe нa 5 минути и никoгa пoвeчe нямa дa видитe бял кocъм:

Знаейки, че двойката от Чикаго мечтае за голямо семейство, д-р Кара Голдман, репродуктивен ендокринолог и медицински директор по запазване на фертилитета в Northwestern Fertility and Reproductive Medicine, ги посъветва да започнат лечение на фертилитета преди химиотерапията.

Видът „химиотерапия, която се използва при млади пациенти с тройно отрицателен рак на гърдата, е много токсичен за яйчниците“, каза Голдман. „Започнахме нейното пътуване за запазване на плодовитостта два дни по-късно. Тя започна лекарства и две седмици по-късно тя имаше осем замразени ембриона“, каза Голдман.

Шели Батиста претърпя 12 кръга химиотерапия и двойна мастектомия . И с нейните рискови фактори за други видове рак, тя в крайна сметка също премахна яйчниците и фалопиевите тръби.

Една година след лечението Батиста бяха готови за следващото си пътуване

Без яйчници или фалопиеви тръби бременността на Шели Батиста би била малко по-различна от последната. Но матката й беше непокътната и тя беше достатъчно здрава, за да издържи бременността.

„Яйчниците и матката функционират много независимо един от друг“, обясни Голдман. „В случая на Шели, тъй като тя нямаше яйчници, произвеждащи хормони, успяхме да й осигурим хормоните, необходими за бременността.“

Докато първите два ембриотрансфера бяха неуспешни, третият проработи. Голдман „ми се обади лично (с новините)“, спомня си Шели Батиста. „И двамата бяхме в екстаз, плачехме и викахме.“

За Робърт Батиста „това беше черешката на върха“, каза той. „Беше просто страхотно. Щяхме да имаме още едно дете, Шели е здрава, всичко беше зад нас в този момент.“

Но те бяха още по-приятно изненадани да разберат на първия си преглед с ултразвук, че семейство Батиста ще имат не едно, а две нови бебета. Бяха имплантирали само един ембрион, но той се раздели на еднояйчни близнаци в матката, нещо, което има само 1% шанс да се случи, каза Голдман.

  Двойка скрила парите си в двора, увити във вестници. След години ги изровили и ахнали всички:

Близначките, Нина и Марго, са родени на 9 декември 2022 г., също и две години от деня, в който Шели Батиста е обявена за свободна от рак.

След като се подложи на лечение за рак на гърдата, Шели Батиста роди дъщери близначки през декември 2022 г.
След като се подложи на лечение за рак на гърдата, Шели Батиста роди дъщери близначки през декември 2022 г.С любезното съдействие на Шели и Робърт Батиста

„Това е като най-добрият празник на пътуването на Шели с рака. Сякаш сте победили рака и сега ето тази допълнителна любов, която получавате отгоре“, каза Робърт Батиста. „Това ще бъде най-важният ден в годината в нашето семейство.

Днес домакинството на Батиста е пълно с „много смях, много плач и много пране“, каза Шели Батиста. „Хаотично е, но е перфектно.“

Прочетете също

Полицаи виждат момчето да играе с окървавени крака – тогава извършват героичното дело:

Много от нас преминават през ежедневието си, затворени в балон от стрес и с пълен …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *