четвъртък , септември 19 2024
Pixabay

След четири десетилетия тази болест вече не е „смъртна присъда“:

Изминаха 40 години от откриването на ХИВ и светът измина дълъг път в борбата срещу този смъртоносен вирус, който някога беше обвит в страх и срам, но сега се третира като хронично заболяване, което може да бъде контролирано.

ХИВ вирусът е открит през май 1983 г., но първите индикации за ново заболяване идват две години по-рано, когато американски епидемиолози съобщават за пет случая на рядка форма на пневмония сред гей мъже в Калифорния.

Това беше първото предупреждение за синдром на придобита имунна недостатъчност (СПИН), тогава все още неизвестен и без официално име.

След това лекарите идентифицират „опортюнистични инфекции“, заболявания, които се появяват при хора с предшестващи хронични заболявания или при хора с отслабен имунитет, сред интравенозни употребяващи наркотици и хемофилици.

Терминът СПИН се появява за първи път през 1982 г. Заболяването се представя погрешно като „хомосексуално разстройство“.

През януари 1983 г. френските изследователи Франсоаз Баре-Синуси , Жан-Клод Шерман и Люк Монтание, ръководителят на изследването, идентифицираха вирус, който, както казаха по това време, „може да е отговорен“ за СПИН.

Откритието им е публикувано на 20 май в списание Science.

На следващата година американският експерт Робърт Гало твърди, че е открил „вероятната“ причина за СПИН, ретровирусът HTLV-III.

Двата вируса се оказаха еднакви и през май 1986 г. той стана официално известен като вирус на човешката имунна недостатъчност или ХИВ.

През март 1987 г. първата антиретровирусна терапия, известна като AZT, е одобрена в Съединените щати. Освен че е много скъп, има и сериозни странични ефекти.

  В продължение на 5 години тя носеше колие, което криеше огромна тайна – само бъдещият й мъж знаеше истин ата (СНИМКИ):

Съединените щати и Франция се съгласиха, че Гало и Монтание заслужават признание за откриването на ХИВ. Но Нобеловата награда през 2008 г. беше присъдена само на френския отбор.

През юли 1985 г. американският актьор Рок Хъдсън обявява, че е болен от СПИН, а три месеца по-късно умира. Това е първата смърт на знаменитост, причинена от СПИН.

Множество други звезди оттогава се поддадоха на болестта, включително легендарният пианист Либераче (февруари 1987 г.), певецът на Queen Фреди Меркюри (ноември 1991 г.) и руският танцьор и хореограф Рудолф Нуреев (януари 1993 г.).

През 1994 г. СПИН стана водещата причина за смърт сред американците на възраст от 25 до 44 години.

Два нови класа лекарства от средата на 90-те години са началото на комбинирането на различни антиретровирусни терапии. Наречени тройни терапии, те са първото ефективно лечение на ХИВ.

1996 г. е първата година, в която броят на смъртните случаи от СПИН в Съединените щати намалява.

Докато броят им в САЩ намалява, те нарастват в Африка, където СПИН беше убиец номер едно до 1999 г.

През 2000 г. UNAIDS и пет големи фармацевтични компании подписаха споразумение за разпространение на достъпни терапии в по-бедните страни.

Година по-късно Световната търговска организация променя правилата за интелектуална собственост, за да позволи на развиващите се страни да произвеждат генерични версии на защитени с патент лекарства за ХИВ.

През 2004 г. страната с най-голям брой случаи на ХИВ в света, Южна Африка, след години на отричане на СПИН, направи антиретровирусната терапия достъпна чрез системата на общественото здравеопазване.

Тимъти Рей Браун , американец, който живееше с ХИВ повече от десетилетие, беше излекуван от вируса след лечение на рак.

  Една стара жена: Овдовях, синът и дъщерята все нямат време за мен, а внучката ми се подиграва в очите:

Браун претърпя две трансплантации на костен мозък, съдържащи мутация в ген, който пречи на ХИВ да атакува клетките на гостоприемника.

През юли 2012 г. американските регулаторни органи одобриха първото дневно хапче за предотвратяване на ХИВ инфекция.

Truvada или PrEP е профилактика, която се приема от високорискови, но ХИВ-отрицателни хора, за да се предотврати заразяването им.

За първи път през последните пет години повече от половината от всички хора, заразени с ХИВ, получават антиретровирусна терапия.

Оттогава това съотношение се е увеличило до три четвърти: от 38,4 милиона заразени хора, 28,7 милиона се лекуват, според данни на UNAIDS от 2021 г.

Пандемията от ковид наруши достъпа до здравни системи, тестване и лечение, забавяйки напредъка в борбата срещу СПИН, който уби 40,1 милиона души през последните 40 години.

През 2021 г. има 650 000 смъртни случая, свързани със СПИН, и 1,5 милиона нови инфекции. В същото време UNAIDS се надява да сложи край на СПИН като заплаха за общественото здраве до 2030 г.

Прочетете също

Полицаи виждат момчето да играе с окървавени крака – тогава извършват героичното дело:

Много от нас преминават през ежедневието си, затворени в балон от стрес и с пълен …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *