четвъртък , септември 19 2024

„Този ​​рак може да бъде предотвратен“:

Ракът на дебелото черво в Хърватия е на първо място по честота и на второ място по смъртност от злокачествени новообразувания. 

Според последните данни от Регистъра за рак на Република Хърватия през 2020 г. рак на дебелото черво е открит при 3396 души (от които 2007 мъже и 1389 жени).

В събота на Cvjetni trg в Загреб се провежда Денят на синия ирис – Ден на хората, страдащи от рак на дебелото черво. HZJZ приканва гражданите да се отзоват на Националната програма за ранно откриване на рак на дебелото черво.

Според данните от базата данни за смъртните случаи на HZJZ, или DZS, през 2021 г. от рак на дебелото черво са починали 2116 души , което е малко повече от тригодишния спад (през 2018 г. – 2240 души и през 2019 г. – 2095 души и през 2020 г. от тях 2079 души са починали от болестта).

„Това намаляване на смъртността би било по-значително, ако всички граждани следват препоръките за предотвратяване на рак на дебелото черво и научат, че това е рак, който може да бъде предотвратен и лекуван по-добре, ако бъде открит в началната фаза в рамките на програмата, и ако всички от целева възраст използваха възможността да извършат изследване на изпражненията за кръв в изпражненията, което е невидимо с невъоръжено око, като част от Националната програма за ранно откриване на рак на дебелото черво“, казаха от HZJZ.

Кой е викан на преглед и къде да се яви?

Програмата се изпълнява от 2008 г. и ако всички поканени се отзоват и се прегледат, това заболяване може да бъде предотвратено в значителна степен. Хората, които са на възраст 50-74 години в началото на цикъла, са поканени за всеки цикъл на покани, което означава, че над 1 300 000 души са включени в течение на две години. От HZJZ подчертават, че на хората, които са били повикани в предишния цикъл, не се изпращат повторни обаждания, а веднага получават плик с тест карти за вземане на изпражнения в домашни условия. Останалите получават плик с тестови карти, когато им отговорят, че искат това изследване.

  Съкратиха майката от работа, бащата не получава заплата. 9-годишният син храни семейството:

Констатациите се разчитат в местните обществени здравни институти, които координират целия процес на обаждане и назначаване на положителни колоноскопии и комуникация със семейния лекар на лицето, насочено за колоноскопия. Хората с положителен резултат се информират по телефона за необходимостта от преглед колоноскопия, записват се за колоноскопия чрез системата за заявки, получават всички указания за подготовка за изследването и компетентният лекар по семейна медицина се информира за всичко, ако трябва да се направят допълнителни приготовления.

Лекарите по семейна медицина неизбежно участват в извършването на необходимата допълнителна подготовка за колоноскопия на хора, които се лекуват с лекарства против кръвосъсирване или лечение с инсулин, или за някои други специфични ситуации. Те участват и в мотивирането на гражданите да се отзоват на поканата, ако до момента не са го направили (по телефон и директен разговор). Обучението и мотивирането на гражданите се извършва и от теренни медицински сестри, с които гражданите могат да се свържат, ако имат въпроси, свързани с този скрининг.

Значението на превенцията

Много е важно обществото да бъде добре информирано, че профилактиката на рака на дебелото черво е много успешна и се основава на научни доказателства, посочват от HZJZ. „Този ​​вид рак не боли, докато се появява и е в начална фаза, затова е важно програмата да изследва тези, които смятат, че са напълно здрави. А именно, пациентът няма признаци на това тежко заболяване и не знае, че има рак, докато болестта не достигне напреднал стадий.

 Тогава резултатите от лечението са по-слаби, а качеството на живот – по-лошо. „Хората, които имат положителен тест за невидима кръв в изпражненията, се назначават за колоноскопия и се уведомяват по телефона, а семейният им лекар получава писмо за това“, обясняват те.

  Бездомна черно-бяла котка роди три мини-копия на себе си:

Населението трябва да бъде научено, че този вид рак може да бъде предотвратен чрез откриване и отстраняване на премалигнени образувания вътре в дебелото черво (полипи), веднага по време на изследването с колоноскопия, така че това да бъде и лечение. Колоноскопията обикновено не е болезнено, но леко неприятно изследване, така че няма причина за страх. Затова непременно трябва да се направи преглед, за да се избегне това заболяване и при редовни находки да се повтаря на всеки две години.

Първият цикъл на обаждане стартира през 2008 г. и досега са приключили 4 цикъла, а петият е в ход. Това означава, че в периода от началото на прилагането около 2 милиона граждани са могли да бъдат прегледани в един или повече цикъла. Оценка на отговора на писмото от 4-ия цикъл, завършен в средата на 2021 г. е 24-52% в зависимост от окръга и възрастта и е по-висок в по-възрастната възрастова група. 

В няколко окръга през първата част от този цикъл беше постигнато значително увеличение на броя на респондентите, което е резултат от постоянното просвещение на гражданите, както и от работата на патронажните сестри по местоживеене на гражданите. За съжаление тази тенденция на растеж беше забавена от пандемията. Оценката на общия отговор на завършения 4-ти цикъл е 33%, а делът на тестваните лица в рамките на програмата е 25%.

Направена е важна промяна в нивото на организация на програмата, тъй като от 2017 г. е възможно да се регистрират и наблюдават показатели за качество на скрининга, което позволява още по-добро гарантиране и подобряване на качеството на всички процедури или изследвания, извършвани в рамките на организирана скрининг програма. В завършения 4-ти цикъл по програмата са извършени общо 4779 колоноскопии, от които полипектомия е извършена при 1930 пациенти. Само при малка част от пациентите, на които е отстранен полипът, са открити променени клетки, но именно при тях ще се предотврати ракът на дебелото черво.

  Животът със синдром на Даун е пълен с усмивки и любов:

В ход е петият цикъл на повикване

В ход е петият цикъл на покани, който започна през май 2021 г. От окръжните институти за обществено здраве са поканени всички лица, родени между 1947 и 1971 г. До 30 април за V цикъл са поканени 1 296 960 души, от които до момента са се отзовали 315 632 души (29,2% – това е временен отговор).

„Затова приканваме всички неотговорили, родени 1947-1971г. година, докладвайте в съответните институти по обществено здраве, извършвайте тестове и следвайте мотото: Изпратете проба – предпазете се от рак, защото този цикъл на поканите скоро ще приключи“, казват на финала от ХЗЖЗ.

Програмата се прилага в тази възрастова група, защото постига оптимални резултати и открива най-голям дял хора с рак или предракови заболявания на дебелото черво, както и защото е препоръчана от указанията за прилагане на програмата в ЕС.

Прочетете също

Полицаи виждат момчето да играе с окървавени крака – тогава извършват героичното дело:

Много от нас преминават през ежедневието си, затворени в балон от стрес и с пълен …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *