четвъртък , септември 19 2024

Не можете да си представите, тази година симптомите на алергия са по-лоши от обикновено. Ето защо:

Смятате ли, че валите и подсмърчате повече от обикновено тази пролет? Не си единствената.

Според Центъра за контрол на заболяванията на САЩ (CDC) 30 процента от световното население страда от поленови алергии, които причиняват симптоми на сенна хрема или алергичен ринит. Ако чувствате, че алергиите ви са се влошили напоследък, не си го представяте: от 1990 г. изследователите са отбелязали 21% увеличение на количеството полени във въздуха.

Best Life се свърза с Shyam Joshi , MD, началник на отдела по алергия и имунология и медицински директор на клиниката по алергия и имунология в Oregon Health & Science University, за да разбере какво стои зад промяната. Той казва, че няколко ключови фактора причиняват нарастването на алергиите и отбелязва, че има начини за борба със симптомите.

Ето защо алергиите ви са по-лоши тази година:

Джоши казва, че основната причина за честите алергии е изменението на климата. „През последните няколко десетилетия изменението на климата доведе до по-дълги сезони на опрашване и по-големи обеми на полени. 

Това се дължи главно на намаления брой дни със замръзване всяка зима и увеличаването на CO2 във въздуха, което води до по-силен цикъл на опрашване за растенията“, казва той пред Best Life. Най-голямо увеличение на количеството полени се наблюдава в Тексас и Средния запад на Съединените щати, добавя Дженифър Буржоа , фармацевтичен и медицински специалист в SingleCare.

Всъщност проучване от 2022 г., публикувано в списанието Nature Communications, установи, че в допълнение към промените, причинени от емисиите на CO2, промените в температурата и валежите могат да увеличат годишните емисии на полени с 16 до 40 процента. В допълнение, промяната на земното покритие – което означава трансформирането на естествените местообитания в градска среда – също променя разпределението на излъчвателите на полени, казват изследователите.

  Вин Дизел направи нещо значимо с дъщерята на Пол Уокър, което баща й би направил, ако беше жив:

Джоши добавя, че в допълнение към промените в околната среда, които правят алергиите по-вероятни, тялото ви може също да стане по-податливо на алергии.

„Въпреки че основната причина не е напълно разбрана, се смята, че промените в диетата и микробиома могат да допринесат“, казва той. „Заедно това вероятно обяснява защо много хора имат по-тежки симптоми на алергия година след година.“

Прочетете също

Полицаи виждат момчето да играе с окървавени крака – тогава извършват героичното дело:

Много от нас преминават през ежедневието си, затворени в балон от стрес и с пълен …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *