четвъртък , септември 19 2024

Синята светлина на екрана състарява кожата и е вредна за зрението. Как да се предпазите:

Много проучвания показват, че излагането на синя светлина, излъчвана от електронни устройства като мобилни телефони и компютри, насърчава преждевременното стареене на кожата. Приема се, че осем часа пред компютъра се равняват на половин час на слънце без защита.

Днес е почти немислимо да вършите някаква работа без компютър, а бавно дори и без мобилен телефон. Светлината от екраните на компютри, лаптопи, мобилни телефони и телевизори, т. нар. синя светлина , според много изследвания има негативен ефект върху нашата кожа.

Доказано е, че кожните клетки, изложени на синя светлина, „умират“, което може да доведе до преждевременно стареене на кожата на лицето . Освен върху кожата, синята светлина влияе и на зрението.

Какво точно е синята светлина?

Синята светлина всъщност присъства навсякъде, а слънцето е основният източник на синя светлина. И докато слънцето е естествена синя светлина , изкуствената синя светлина от екраните, която използваме всеки ден както в работата, така и в личния живот, може да бъде много вредна.

Вредната светлина на екрана се нарича още HEV светлина , което е от английското наименование – high-energy visible light . Според изследванията може да се приеме, че осем часа пред екран, който излъчва синя светлина, се равняват на половин час излагане на слънце без подходяща защита.

Разбира се, екраните не излъчват UV светлина като слънцето, но времето на излагане на синя светлина и близостта до екраните могат да доведат до различни затруднения за човешкото здраве.

Симптоми на прекомерно излагане на синя светлина

Изкуствената синя светлина може да причини главоболие , умора и дори депресия, но също и нарушения на съня и промени в настроението. Но най-вече засяга кожата на лицето и зрението.

  Вече пека скумрията само така: става хрупкава и крехка отвътре и най-важното – не мирише:

Изследванията показват, че продължителното излагане на изкуствена синя светлина може да доведе до ускоряване на процеса на окисление, което води до смърт на клетките на кожата и причинява преждевременно стареене.

Хората, които са изложени на синя светлина в продължение на много часове на работа, често имат суха и дехидратирана кожа и забелязват появата на бръчки и пигментация на кожата. Освен това лицето им често е зачервено.

Що се отнася до зрението, хората може да забележат, че очите им са уморени, раздразнени и че зрението им е замъглено .

Как да си помогнете?

Що се отнася до защитата на кожата, на пазара има все повече кремове с надпис „HEV blocking“, което означава, че предпазват от изкуствената синя светлина от екрана. Ако работите пред компютър или на закрито с LED осветление (което също излъчва синя светлина), определено трябва да използвате слънцезащитен крем.

У нас тези кремове са предимно слънцезащитни, но е важно да са ясно обозначени, че предпазват от HEV лъчи . Пример за такъв крем можете да намерите в някои аптеки.

Не забравяйте да зададете опцията „щит за очите“ или настройка с подобно име на екраните, тъй като това намалява въздействието на изкуствената синя светлина върху очите, но и върху кожата.

Заключение

Излагането на изкуствена синя светлина от екраните може да има негативни последици за здравето, но най-силно се отразява върху кожата на лицето. Ако искате да избегнете преждевременното стареене на кожата, както и сухотата и дехидратацията, е важно да използвате защитни кремове с надпис HEV.

Прочетете също

Полицаи виждат момчето да играе с окървавени крака – тогава извършват героичното дело:

Много от нас преминават през ежедневието си, затворени в балон от стрес и с пълен …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *