четвъртък , септември 19 2024

Надежда за пациентите с рак: Учените разработиха ваксина срещу два от най-смъртоносните видове рак:

Първото проучване установи, че ваксината показва потенциал за намаляване на риска от рецидив при 100 процента от пациентите

Учените са разработили ваксина, която може да помогне за предотвратяване на повторната поява на два от най-смъртоносните ракови заболявания в света. Разработва се ваксина за рак, причинен от мутация в гена KRAS, и предварителните изследвания са тествали нейните ефекти при хора с рак на дебелото черво и панкреаса.

Първото проучване при хора установи, че ваксината, разработена от Elicio Therapeutics, показва потенциала да намали риска от рецидив при 100 процента от пациентите, чиито тумор е отстранен, но все още имат ракови маркери в кръвта си.

Учените, извършили изследването, казаха пред Daily Mail, че въпреки че са необходими много по-големи проучвания, за да се потвърди ефективността на лекарството, ваксината може да подобри процента на преживяемост при рак на дебелото черво и рак на панкреаса (чийто процент на петгодишна преживяемост е само 12,5 процента).

За разлика от други експериментални ваксини срещу рак в процес на разработка, тази не е необходимо да се адаптира към всеки пациент, което я прави по-достъпна и по-евтина. Експертите са тествали ваксината върху 25 пациенти, които са имали рак на панкреаса или дебелото черво. Всички са с хирургично отстранени тумори, но все още имат ракови биомаркери в кръвта, което води до висок риск от рецидив на заболяването.

„Това е периодът, в който човек, който за съжаление не е излекуван, има най-малко количество рак в състава си“, каза Пущун Каси, директор на отдела за изследване на рака на дебелото черво в Weill Cornell Medicine в САЩ. След лечението голяма част от пациентите (77%) са имали понижение в нивото на биомаркерите, докато 33% от тях вече нямат ракови биомаркери в кръвта си.

  Спасяване за 10 секунди: В случай на инфаркт направете това и ще спасите живота си:

Ваксината използва два пептида, G12D и G12R. Те се свързват с албумин, протеин в тялото, който транспортира мастни киселини до лимфните възли. Албуминът помага на ваксината да стигне до лимфните възли, където активира имунната система. Това се различава от другите пептидни ваксини, казва Каси, защото подобни ваксини имат байпас, което означава, че пътуват до органи, от които не се нуждаят, и се разграждат в процеса.

По време на лечението ваксината се инжектира както в ръцете, така и в краката, т.е. се прилагат общо четири инжекции на седмица за период от четири седмици. Пациентите продължиха с този процес и след това направиха пауза, преди да започнат тримесечната повторна ваксинация. Фазата на реваксинация е необходима, тъй като след известно време имунният отговор към ваксината отслабва.

Прочетете също

Полицаи виждат момчето да играе с окървавени крака – тогава извършват героичното дело:

Много от нас преминават през ежедневието си, затворени в балон от стрес и с пълен …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *