четвъртък , септември 19 2024

Всичко започва с обрив: Това са най-честите симптоми на инфекциозно заболяване

Петата болест или еритема инфекциозум е лек инфекциозен обрив, причинен от парвовирус B19. Това заболяване получи името си, защото беше пето в списъка на историческите класификации на често срещаните кожни обриви при деца.

При кого се появява?

По-често се среща при деца (от 5 до 14 години), отколкото при възрастни. Човек обикновено се разболява от петата болест между 5-ия и 20-ия ден след заразяването с парвовирус B19 и най-често в рамките на 14 дни от контакта, пише Институтът за обучение по обществено здраве Andrija Štampar .

Какви са симптомите на заболяването?

Червеният обрив по лицето (зачервени бузи) е по-неразпознаваем симптом на петата болест и се среща по-често при деца, отколкото при възрастни.

Няколко дни по-късно обривът може да се появи и на гърдите, гърба, задните части или ръцете и краката (може да засегне както дланите, така и стъпалата), а понякога и сърбеж, особено по стъпалата. Симптомите варират по интензивност и обикновено изчезват за 7 до 10 дни, но могат да се появят и изчезнат в продължение на няколко седмици. Избледняващият обрив може да изглежда мрежест или дантелен.

По-рядко, преди появата на обрива, се появяват общи симптоми на заболяването ; температура, главоболие и хрема, а двама от десет заразени нямат симптоми.

Хората с пета болест могат също да развият болка и подуване на ставите, наречени синдром на полиартропатия. По-често се среща при възрастни, особено при жени. Някои възрастни с пета болест може да имат само болезнени стави, обикновено в ръцете, краката или коленете, и да нямат други симптоми.

  Влюбени си купиха къща и започнаха ремонт, съпругът откри нещо в стената, което ги шокира:

Болката в ставите обикновено продължава от една до три седмици, но може да продължи месеци или повече. Болките в ставите обикновено преминават без дълготрайни последствия.

Кога възниква заболяването?

Заболяването се среща спорадично, но може да се прояви под формата на по-малки епидемии в колективи в края на зимата, пролетта и ранната есен.

Могат ли да възникнат усложнения след заболяването?

Както при други инфекциозни заболявания, усложнения могат да се появят при предишни болни хора, такива с хемолитични анемии (анемии, които водят до разрушаване на еритроцитите) и такива с отслабена имунна система (хора, страдащи от рак и ХИВ).

Освен това инфекцията е особено опасна при бременни жени, които нямат защитни антитела срещу този вирус (изчислено е, че около половината от бременните жени нямат защитни антитела).

А именно, като се има предвид, че вирусът може да бъде предаден от заразена бременна жена на нейното дете през плацентата, такива бременности понякога могат да завършат с мъртвородено дете (в 5 до 9% от случаите) или сериозно състояние, наречено фетален хидропс (подуване на всички части от тялото на детето). Рискът от тези усложнения е най-голям през втория триместър на бременността.

Как се предава болестта/вирусът?

Петата болест се предава от човек на човек чрез капчици секрети на дихателната система, които се разпространяват по въздуха, ръцете или предметите и при близък контакт в семейството, училищата и детските градини. Парвовирус B19 може също да се разпространява чрез кръв или кръвни продукти.

Колко време пациентът е заразен за другите?

Хората са най-заразни за околната среда, когато имат общи симптоми като треска и/или настинка, преди да развият обрив или болки в ставите.

  Той купи леглото на починалата съпруга от битпазара и дори не можеше да си представи какво ще се случи, когато се прибере

Когато се появи обрив, човек обикновено вече не е заразен. Хората с увредена имунна система и някаква друга хронична инфекция могат да бъдат заразни за дълго време.

Колко заразна е петата болест?

Вероятността някой да се зарази при близък контакт в семейството, училището, детската градина е от 10 до 60%. Около 80% от възрастните са били в контакт с парвовирус и имат защитни антитела, които създават постоянен имунитет. Докладването на пето заболяване не е задължително, но някои лекари знаят как да го докладват.

Как се диагностицира заболяването?

Най-често заболяването се диагностицира според клиничните характеристики и епидемиологичната ситуация. Окончателната диагноза се поставя чрез доказване на антитела срещу парвовирус В19 или доказване на ДНК чрез PCR тестове.

Как се лекува заболяването?

Обикновено не е необходимо лечение, тъй като заболяването преминава спонтанно. При артрит и болки в ставите се прилага симптоматична терапия (аналгетици).

Има ли ваксина срещу пета болест?

В момента няма ваксина срещу петата болест.

Какви са мерките за превенция на заболяването?

Тъй като заболяването се разпространява по капков път, мерките за превенция са същите като при други респираторни заболявания. Препоръчително е да се избягва контакт с болни хора, особено бременни жени, пациенти с увредена имунна система и пациенти с хемолитични анемии. За предотвратяване на разпространението в колектива се препоръчва в групата/класа да не идват деца със симптоми на респираторни заболявания.

За предотвратяване на разпространението на петата болест се препоръчват класически мерки за профилактика на всички инфекциозни заболявания, като често миене на ръцете (най-малко 20 секунди, със сапун и вода), покриване на устата и носа при кашляне или кихане, правилно изхвърляне на използвани тъкани (респираторна хигиена), избягване на докосване на очите, носа или устата и редовно прилагане на хигиенни мерки в околната среда (почистване, проветряване, редовно почистване на играчките в предучилищните институции).

  Едно нещо е първият предупредителен знак, ако подозирате, че сте с наднормено тегло

Прочетете също

Полицаи виждат момчето да играе с окървавени крака – тогава извършват героичното дело:

Много от нас преминават през ежедневието си, затворени в балон от стрес и с пълен …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *