четвъртък , септември 19 2024

Лекарят обясни защо ръцете на жените често са по-студени от мъжете, това е основната причина:

Ръцете на някои хора са по-студени от други и защо това се случва по-често на жените, обясни д-р Бранислава Чилич, специалист по семейна медицина от Загреб.

А именно, тя казва, че в медицинската си практика сравнително често чува пациенти да се оплакват от студени ръце, много по-често жени, отколкото мъже.

– Първо, в голяма част от случаите не става дума за заболяване, а за физиологично явление на стесняване на кръвоносните съдове по периферията на тялото при контакт с по-студена среда. Това се случва поради опита на тялото да спести енергия, топлина, така че повече кръв и енергия да са достъпни за жизненоважни органи като сърцето. Количеството кръв, което тече през капилярите в кожата на ръцете, където се намират терморецепторите, 1 mm под повърхността на кожата, варира от 0,02-3 литра в минута и зависи от външните условия – казва това лекар.

С други думи, кръвоносните съдове на външните части на тялото автоматично се стесняват при студ – така тялото предпазва вътрешните органи от ниските температури, като насочва кръвта към тях.

Лекарят отбелязва, че всички ние сме различно чувствителни към промените в климатичните условия и това е една от причините ръцете на едни хора да са по-студени, а на други по-топли.

  • Основните причини жените да имат по-студени ръце от мъжете:
  • Различно количество мускулна маса, която е отговорна за поддържането на телесната топлина, мъжете имат повече мускулна маса от жените.
  • Количеството мастна тъкан, която е по-слабо кръвоснабдена, спира притока на топлина към периферията при жените, тъй като те имат 10 процента повече мастна тъкан от мъжете.
  • При жените микроциркулацията се затваря по-рано от тази при мъжете.
  • Базалната телесна температура на жените е по-ниска от тази на мъжете.
  • Повишеното ниво на хормона естроген, което е много по-високо при жените, предизвиква повишена чувствителност към температура, но е и регулатор на протичането през кожата.
  Пожарникарите чуват лай под земята – разкопките разкриват животно, заровено живо:

– Важно е да се каже, че нивото на естроген се променя по време на менструалния цикъл, така че чувствителността към температура също се променя по време на цикъла. Телесната температура е най-висока около овулацията, когато нивото на естроген е най-високо, така че телесната температура е един от показателите за овулация – обясни лекарят, съобщава 24sata.hr.

Прочетете също

Ето защо младите мъже обичат възрастни жени, има поне 5 причини

Обществото ни все още е по-склонно да одобрява връзката между по-възрастен мъж и по-млад партньор, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *