петък , септември 20 2024

Ако пиете бутилирана вода, трябва да знаете това:

Въпреки че етикетът на бутилираната вода обещава добро качество, бутилираната вода с изтекъл срок на годност може да има неприятен вкус. Не бива да забравяме, че тази вода има срок на годност, който е отбелязан на опаковката. Датата ни предупреждава кога химикалите ще започнат да влияят на вкуса на водата.

Някои бутилки могат да издържат до две години, а някои само два месеца. В Америка е напълно законно да се продава бутилирана вода след датата, посочена на опаковката. Някои компании, които произвеждат бутилирана вода, отбелязват, че тя може да продължи неопределено време, ако се съхранява правилно.

Неправилно съхраняваната вода може не само да има необичаен вкус, но и да стане токсична или замърсена с течение на времето. Важно е да знаем разликата между вода, която няма вкус, и вода, която може да ни разболее.

„Бутилираната вода може да е застояла и застояла, след което променя вкуса си и в бутилката могат да се появят микропластични химикали.“ Тази вода може да има вкус на лекарство, хлор или озон. „Всяка пластмасова бутилка отделя химикали, когато влезе в контакт с вода“, каза Браян Куол, хранителен химик.

Някои от тези химикали са по-токсични от други, като антимон, химикал, който може да увреди стомаха и червата, и фталатни естери, които могат да нарушат ендокринната ви система. Стъклените бутилки отделят по-малко антимонови етери и фталати от пластмасовите.

Но повечето бутилки за вода са направени от пластмаса от полиетилен терефталат (PET), която има тенденция да отделя най-много антимон от всички обикновени материали за бутилки.

  9 неща от детството през 90-те, които днес са незаконни:

С течение на времето водата и бутилката достигат химично равновесие.

Според Международната асоциация за бутилирана вода, пластмасовите контейнери леко пропускат. Ако съхранявате бутилирана вода до кутия с боя или препарат за почистване на канали, изпаренията от тези домакински разтворители могат да проникнат в бутилката и да променят вкуса й. Предишни проучвания показват, че количеството химикали във водата с изтекъл срок на годност обикновено е под границите, определени от FDA – поне докато бутилките се съхраняват на хладно и тъмно място.

Изследванията показват, че PET бутилките, изложени на високи температури, могат да отделят прекомерни количества фталатни естери и опасни нива на антимон.

Докато бутилка вода с изтекъл срок на годност от хладилника може да е безопасна за пиене, бутилка, която сте забравили в гореща кола или на слънчев рафт, вероятно не е.

В редки случаи вредните микроби могат да замърсят бутилираната вода. В редки случаи застоялият вкус на водата с изтекъл срок на годност може да се дължи на микроорганизми. Докато компаниите за бутилирана вода преминават през строги процеси, за да запазят продуктите си стерилни, понякога се случват грешки.

Освен вируси, плесени и бактерии също могат да бъдат намерени в бутилката и да попаднат там по време на опаковането или транспортирането. Ако изпиете водата от бутилката веднага, микробите вероятно няма да имат време да се размножат. Но оставянето на бутилката на слънце ще създаде топла, стабилна среда за тяхното размножаване.

„Замърсената вода може да има мухлясал, мухлясал, блатен, кисел или гранясал вкус. Слузест филм може да се появи и под капачката или на върха на бутилката, тъй като това е основната входна точка за микробите“, посочи химикът. Някои от микробите могат да причинят температура или стомашни проблеми, други могат да причинят честа диария, която може да ви дехидратира опасно и дори да доведе до болнично лечение.

  На гроба на трагично починало момиче някой оставя тайнствен подарък – Ще настръхнете:

Прочетете също

Полицаи виждат момчето да играе с окървавени крака – тогава извършват героичното дело:

Много от нас преминават през ежедневието си, затворени в балон от стрес и с пълен …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *