петък , септември 20 2024

Банкер вижда как синът му се подиграва на момче, чийто баща работи като портиер:

Богат банкер с ужас открива, че малкият му син се е подигравал на сина на своя портиер, че е беден, така че той измисля план да му даде ценен урок.

Банкерът Хенри Марстен обичаше сина си Колин повече от всичко на света и беше амбициозен за него. Хенри щеше да остави на Колин цяло състояние, повече от това, което момчето можеше да похарчи през целия си живот, така че най-вече искаше синът му да бъде добър човек.

Онзи следобед Хенри беше отменил среща, за да може сам да вземе Колин от училище. Беше заминал на дълго пътуване до Далечния изток и момчето му му липсваше ужасно.

Хенри паркира колата си пред училището и скочи. Веднага той забеляза Колин пред портите на училището, но това, което правеше, беше изненада.

Колин стоеше в средата на група от други 10-годишни и всички те изглеждаха съсредоточени върху едно друго момче, слабо момче с кестенява коса и слабо лице. Колин се подиграваше: „Хайде, покажи ни отново обувките си!“

Тогава Колин се обърна към приятелите си и изкрещя: „Разликата между сина на банкера и сина на чистача не е само в обувките за 500 долара! Точно оттам започва всичко! Ти си загубеняк, Джаред, точно като твоя старец!“

Хенри беше ужасен, когато Джаред избухна в сълзи, а Колин започна да се смее и да дава пет на приятелите си. Колин извика след Джаред: „Хей, Джаред! Имаш ли нужда от парцал, за да изтриеш тези сълзи? Попитай баща си! Той има такъв!“

Сега Хенри не беше просто ужасен, той беше бесен! Беше израснал като едно от десет деца в много бедно семейство и беше тормозен, защото баща му беше шофьор на автобус. И ето, че скъпоценният му син вгорчава живота на друго бедно момче!

Хенри извика: „Колин!“ и видя сина си да се оглежда и пребледня при вида му.

„Татко…“ каза Колин, изглеждайки нервен, „Мислех, че ще се върнеш утре! Каква страхотна изненада!“

  Мъж видя голяма сума пари, стърчащи от банкомат, вижте какво направи банката, след като им предложи да ги върне:

Хенри изръмжа: „Качвай се в колата!“ и Колин го направи, катери се на задната седалка и сложи колана си. Хенри наблюдаваше сина си през огледалото за обратно виждане. Първият му импулс беше да прочете на сина си акта за бунт – тогава осъзна, че трябва да се опита да му даде урок по различен начин.

Знаеше, че Колин е уплашен, но не каза нито дума и когато се прибра вкъщи, се обади на класната учителка на сина си, г-жа Савел. Г-жа Савел изслуша плана на Хенри и направи няколко свои предложения.

На следващия ден тя обяви: „Добре, клас! Утре ще ходим на гости в банка и там ще научите как точно работят парите, как се отваря банкова сметка, всичко за банкирането.“

Колин вдигна ръка. — Госпожо Савел! извика той. „Баща ми е банкер…“

Не съдете хората, преди да сте ги опознали.

— Знам, Колин — отвърна госпожа Савел. — Отиваме в неговата банка.

„Да…“ Колин не можа да устои на удара на Джаред, „Бащата на Джаред също работи там – той изхвърля боклука!“ Целият клас се засмя, но г-жа Савел не изглеждаше ни най-малко развеселена и хвърли остър поглед на Колин. Г-н Марстен беше прав. Момчето имаше нужда от урок!

На следващия ден целият клас отиде в банката с г-жа Савел, а Хенри Марстен беше на входната врата, за да ги поздрави. Той направи кратка реч, като ги приветства и обясни, че всяко дете ще бъде поставено на двойка с един от неговите служители.

Всеки наставник развеждаше детето наоколо, обясняваше конкретната му работа и работата на банката. Колин очакваше да бъде сдвоен с баща си, но го очакваше изненада. — Колин — извика госпожа Савел, четейки от списъка. — Ще бъдеш с мистър Кърт.

Г-н Кърт, който случайно беше бащата на Джаред, пристъпи напред и Колин поклати глава. „НЯМА НАЧИН!“ извика той. „Татко, искам да съм с ТЕБ!“

„Съжалявам, Колин“, каза баща му, който стоеше до Джаред. „Това е късмет! Ти получаваш г-н Кърт, а аз Джаред.

  Най-накрая мистерията е разгадана: Защо жените винаги са по-студени от мъжете:

„Няма да тръгвам с ЧИСТАРА! — извика Колин, после видя лицето на баща си и осъзна, че стъпва по много тънък лед. Той затвори уста и пристъпи, за да застане до г-н Кърт и посещението започна.

Г-н Кърт обясни задълженията си, които са да гарантира, че всичко в сградата е не само чисто и подредено, но и че всички ремонти са извършени. Той показа на Колин кабинета си, което беше изненада за момчето.

Г-н Кърт имаше малък, но много приятен офис, пълен с бюро, шкафове за консумативи и компютър, с който поддържаше инвентара и исканите материали, от които се нуждаеше за почистване или ремонт.

Но за Колин най-добрата част от цялата банка беше огромен аквариум в единия ъгъл на офиса на г-н Кърт, в който видя тропическа риба. — Уау — въздъхна Колин. „Каква готина риба!“

Г-н Кърт започна да назовава екзотичните видове в аквариума, но Колин го прекъсна: „Знам!“ — извика той щастливо. — Това е риба-клоун!

Бащата на Джаред се усмихна. „Виждам, че имаме нещо общо! И двамата обичаме риба!“

— Да — каза Колин. „Гледам всеки документален филм, който мога да намеря за морето… Искам един ден да бъда морски биолог или океанограф!“

Г-н Кърт се усмихна. — И аз… — каза той.

— Защо не го направи? — попита Колин.

„Е, семейството ми беше бедно и аз бях най-големият от тримата“, обясни г-н Кърт. „Тогава, когато бях на 17, баща ми почина, така че трябваше да се откажа от ученето, за да помогна на майка ми да отгледа брат ми и сестра ми, така че никога не завърших гимназия. Тогава срещнах майката на Джаред…“

Г-н Кърт сви рамене и се усмихна. „Но не съжалявам. Имам добра работа, а баща ти е добър и справедлив човек. И моето момче Джаред ще стане каквото си поиска. Що се отнася до мен, аз имам своята малка част от океана!“

„Иска ми се да имам аквариум!“ — каза Колин със завист. „Баща ми казва, че не мога да имам такъв, защото е голяма отговорност!“

  Чай за трайно премахване на излишната пикочна киселина! Отървете се от подагра и камъни в бъбреците:

„Поговори с Джаред“, каза г-н Кърт с усмивка. „И може би можете да дойдете да посетите аквариума, който имам у дома, сега ТОВА си заслужава да се види!“

Два часа по-късно Хенри отиде да търси сина си и беше изумен да го намери с г-н Кърт. Двамата с радост обсъждаха рибите и говореха за взаимното си очарование от океанските екосистеми.

— Време е да тръгваме, Колин — каза Хенри с усмивка.

— Вече? — попита Колин, изглеждайки разочарован. „Г-н Кърт ми разказваше как има маскиран ангел вкъщи!“

Г-н Кърт се усмихна и постави ръка на рамото на Колин. — Хенри — каза той. „Твоето момче има призвание!

Хенри се ухили на бащата на Джаред. — Да, той е също толкова луд по рибите, колкото и ти на тази възраст!

— Познавахте ли се като деца? — попита Колин.

Г-н Кърт кимна. „Да, бяхме приятели в училище. Аз бях луд по рибите, баща ти беше луд по числата!“.

— Е — усмихна се Хенри. „Джаред беше очарован от концепциите за високи финанси…“

В крайна сметка Колин и Джаред стават добри приятели, а г-н Кърт започва да работи като доброволец в океанариума и има такъв успех, че му предлагат работа. Години по-късно той аплодираше гордо, когато Джаред завърши специалност икономика, а Колин стана морски биолог.

Какво можем да научим от тази история(news.novinibg)?

Можеш да имаш всички пари на света, но това не означава нищо, ако нямаш добро сърце. Хенри искаше синът му да се отнася с уважение към всички, без значение каква е тяхната работа или статус.
Не съдете хората, преди да сте ги опознали. Колин презираше бащата на Джаред, защото беше портиер, но когато го срещна, осъзна, че имат много общи неща.

Споделете тази история с приятелите си. Може да озари деня им и да ги вдъхнови.

Прочетете също

Ето защо младите мъже обичат възрастни жени, има поне 5 причини

Обществото ни все още е по-склонно да одобрява връзката между по-възрастен мъж и по-млад партньор, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *