четвъртък , септември 19 2024

Хубавият живот в НРБ през Соца – лъжа или истина:

Хубавият живот през Социалистическа България отново е излезе на мода в днешно време. Някои хора изпитват истинска болезнена носталгия по времето преди падането на тоталитарния режим. Хората, които си спомнят с умиление това време сега са на достолепна възраст и повечето от тях свързват младостта и енергията, която са давали за нашата родина. Разбираемо е, че миналото им харесва повече от настоящето.

На никого не му е приятно да слуша, как България в момента е сред първите страни с корупция, как сме най-бедни в Европейския съюз, как не работи съдебната ни система. Постоянните кризи в здравеопазването също действат демотивиращо. Но ако сега животът ни е лош, това далеч не означава, че преди 1989 година е бил по-добър.


На какво се дължи сегашният “лош живот”? Ами много е просто – дължи се на факта, че преходът все още не е свършил и поразиите и щетите, нанесени преди години още не могат да се възстановят.

Наблюдава се интересна тенденция към засилване на пропагандата и популярността на комунизма. Някои хора се опитват да ни вменят колко добре се е живеело преди и така изопачават историческите факти, като ги смесват с лични мнения и пристрастия.

Наистина, може би преди 30 години българите са живели малко по-спокойно, повечето неща са били безплатни. Но срещу Държавна сигурност всички бяха безсилни. Никой не смееше да стъпи накриво, предпочиташе си спокойния, но сигурен живот в пределите на България. Целият живот се знаеше, че е някак си “контролиран” от някого.

  Горещо или студено кафе: Кое е по-добре за пиене и едното по-здравословно ли е от другото:

Да си спомним дори вестниците тогава – та там нямаше негативни новини. Защото не ги пишеха. Всичко се въртеше около партията-майка и възхода на държавата. Тогава парите на бяха фактор, защото почти никой нямаше възможност да забогатее особено много.


Но и тогава, както и сега, имаше пари под масата, почерпки, корупция, само че беше по по-различен начин. Хората си мълчаха, въпреки, че знаеха какво става. Ако искаш да ти обърнат повече внимание, винаги трябваше да дадеш нещо. То така си вървят нещата и до днешно време. То си е въпрос и на манталитет.

Представете си обаче какво щеше да стане, ако още тогава бяха отворили границите. Ами половин България щеше вече да е в чужбина още тогава. Сигурно по-възрастните хора ще възразят и ще кажат, че и по онова време са пътували в чужбина без проблеми.

Да, един-два пъти, при това с хиляди разрешителни и куп уговорки. Истината не е добре да се премълчава, за съжаление преходът продължава с пълна сила и до днес, но ако попитате по-младите как се чувстват, уверявам ви, те се чувстват добре, дори може би една идея по-добре, отколкото сте се чувствали вие навремето.

Носталгията за онова време е психологически фактор, тя е защото се връщате в младостта, а не защото тогава е било по-хубаво от сега. Всяко историческо време си има предимства и недостатъци, затова е трудно да се сравнят две епохи. Ще има хора, които не са съгласни с този анализ, а ще има хора, които ще го подкрепят. Важното е да запазим човешкото в себе си, да сме над нещата и да вярваме повече в бъдещето, децата и внуците си. Така България ще се съхрани като нация. Хубавият живот продължава, стига да знаеш как да си го живееш пълноценно.

  Използвайте тези две храни, за да се отървете от бактериите, особено Escherichia coli:

източник

Прочетете също

Ето защо младите мъже обичат възрастни жени, има поне 5 причини

Обществото ни все още е по-склонно да одобрява връзката между по-възрастен мъж и по-млад партньор, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *