четвъртък , септември 19 2024

Ухапването от отровна змия се отличава с един симптом: Лекарят обясни какво да правим, когато се случи:

Въпреки че в Хърватия живеят само три вида отровни змии, пепелянка, усойница и планинска змия, преди всичко трябва да знаете, че змиите бягат от хората по-често, отколкото нападат. Но любителите на природата трябва да знаят правилата за оказване на помощ в случай на ухапване от змия.

Какво да направите първо

В изявление за RTS доктор Верица Божич даде няколко ценни съвета как да се предпазим от ухапвания от змии, но и какво е най-важното нещо, което трябва да направим, ако ни се случи.

„През април и май, когато змиите излизат от местообитанията си, винаги имаме отделни случаи на ухапвания, така че е важно да бъдете внимателни“, каза Божич за лекаря и посъветва носенето на подходящи обувки и пръчка, която да служи в случай трябва да се реагира.

Освен това човек никога не трябва да докосва змия с голи ръце, както се случи в случая с момиче, ухапано от змия миналия уикенд в село Островици близо до Ниш. „Змиите се защитават, нападат ни, когато се почувстват застрашени. Понякога има само силна болка, крайникът, където е направена ухапването, започва да се подува. Най-важното е да поставите човека в състояние на покой, и да го мобилизирате, ако става въпрос за крайност. 

Ако става въпрос за глава, лице или ухапване директно върху кръвоносен съд, реакциите са много по-бързи и трябва да стигнете до здравно заведение възможно най-скоро или да се обадите на Института за спешна медицинска помощ, нашата линейка, за да се намеси възможно най-скоро колкото е възможно“, каза доктор Божич.

  Защо плачем, когато режем лук? Ето какво казват експертите:

Не трябва да се ръководите от стари методи

Според нея не трябва да се прилагат някои стари методи като напречен разрез и изсмукване, защото няма да помогнат. Доктор Божич също потвърди, че мястото на ухапване изглежда различно, когато става въпрос за отровна змия: „Има подуване и промяна в цвета на кожата, това е знак за нас.“

Прочетете също

Полицаи виждат момчето да играе с окървавени крака – тогава извършват героичното дело:

Много от нас преминават през ежедневието си, затворени в балон от стрес и с пълен …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *