петък , септември 20 2024

Това са лошите навици, които пречат на забогатяването на тези, които все още не са го направили:

В университета Браун (Brown University) е проведено едно от най-големите проучвания на финансовото поведение на човека в историята. Само за събиране и обработката на данни са били необходими пет години – общо в проучването са участвали 50 хиляди семейства (повече от 150 хиляди човека).

Учените в продължение на години изследвали поведението на хората с пари и открили ясни паралели между човешките навици и това, доколко са финансово успешни. Изследователите успели да създадат списък на лошите навици, които пречат на забогатяването на тези, които все още не са го направили.

На свой ред състоятелните участниците в проучването, от тези лошите навици или напълно са се отрекли, или те знаят за тях и с всички сили се борят за да им устоят.
И макар това да не е лесно, има един малък, но приятен плюс: тези хора са богати.

Трябва да се отбележи, че в проучването не са били включени хора, които са наследили състоянието си. Това е много по-лесно, отколкото да се забогатее от нулата. Така че учените се интересували само от тези богати хора, които са спечелили и продължават да печелят със собствения си труд.

И така- каква е разликата между бедните и богатите:
1. Втора работа
Повечето от богатите хора (67%) правят всичко по силите си, за да имат повече от един източник на доходи. Това не са само инвестиции: хората, които нямат пари за това, най-малкото си намират втора работа.
С това се занимават само 6% от бедните. Богатите хора не губят време – те заработват.

  Горещо или студено кафе: Кое е по-добре за пиене и едното по-здравословно ли е от другото:

И знаейки, че на едно място няма да спечелят толкова, колкото на две, те правят това и на двете. Те работят два или три пъти повече, и така имат повече пари за това, че после да направят изгодна инвестиция, да започнат бизнес или да инвестират в себе си и да научат нещо ново – което после отново води до по-високи приходи.

2. Лотарии
Конни надбягвания, покер, залагания в спортни игри, купуване на лотариен билет – 77% от бедните го правят редовно, и само 6% от богатите.

Може да се твърди, че това не е някакъв особен показател, а просто бедните се нуждаят от пари, и те мечтаят за забогатяване. Но именно в това е проблемът: бедните харчат парите си с надеждата да забогатеят изведнъж, а не да заработват.

Ако просто се спестяват всички суми, които бедният човек изразходва за тези празни и глупави опити, година по-късно ще открие, че е събрал много прилична сума.

3. Четене и учене
Друга много интересна статистика: 79% от богатите признават, че много по-често четат професионална литература, и всичко, което е свързано с тяхната кариера за да повишат своето професионално ниво. И макар богатите често да казват, че им липсва художествената литература, деловата има за тях приоритет.

Освен, че бедните, по принцип, много по-малко четат, само 11% от тези, които четат въобще (и това е, честно казано, едно малцинство), четат професионална литература.

По-голямата част от бедните хора четат единствено за удоволствие. Вие ще кажете, че няма нищо лошо в това, и ние сме съгласни. Само че по-късно не се оплаквайте от бедност.

  Жена изпраща списък с правила на гостите на сватбата:

4. Разходи
Оказва се още, че за разлика от бедните, богатите хора никога не купуват неща, които не са им по джоба. Ще се изненадате, но и за богатите постоянно възникват такива проблеми. Така например, бедният ще си купи, например, много скъп телефон, въпреки че има телефони, които са по-евтини и ще му се наложи да вземе заем или да похарчи пари, които не са за това, а след това дълго ще си отказва по-належащи неща, отколкото висока резолюция на екрана на скъп телефон.

А богатият, без значение колко би искал, да речем, много скъпа кола, никога няма да я купи, ако ще трябва да вземе заем или да си отказва нещо друго.

Богатите хора купуват по-евтини коли.

5. Бюджет
И между другото, за харченето като цяло. 84% от богатите хора строго следят техния бюджет и правят всичко възможно да не излизат извън него. Те решават предварително колко и за какво да харчат, и редовно правят преглед на разходите си. Те никога не се сблъскват с такъв проблем, с който мнозина се сблъскват в края на всеки месец: какво се е случило с парите? Те знаят точно за какво са изразходвани.

А сред бедните, онези които внимателно следят разходите си, са само 20%.

Другите, след като платят наема и сметките, просто пилеят останалите пари, без да се замислят за какво точно и колко харчат.

6. Спестявания
Само 5% от бедните редовно заделят 10% от месечния си доход. 20% не заделят практически нищо. Основната причина се крие във факта, че същите тези 10% на бедните им изглеждат толкова незначителна сума, те не мислят, че е важно да я заделят. Други отдават това на факта, че ще им бъде трудно да живеят, без да изхарчат тези 10%.

  Случайна СНИМКА в пицария преобърна тотално живота на многодетна майка:

Първият аргумент е глупав, защото, колкото и малко да можете да заделятe, ще имате спестявания. Ако не се заделя нищо, то и спестявания няма да има изобщо. Вторият аргумент е несъстоятелен, тъй като, без значение колко малки са доходите ви, вие определено можете да живее, ако се намалят с 10%.

И имайте предвид: 93% от богатите хора заделят редовно.
Без значение колко. Основното нещо е : Редовно.

източник

Прочетете също

Ето защо младите мъже обичат възрастни жени, има поне 5 причини

Обществото ни все още е по-склонно да одобрява връзката между по-възрастен мъж и по-млад партньор, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *