петък , септември 20 2024

Пожарникар с ново лице след тежки изгаряния – никой не е подготвен за това как изглежда днес 22 години по-късно:

Патрик Хардисън претърпя опустошителни наранявания при пожар, когато се опита да спаси жена, която смяташе, че е хваната в капан.

Този смел мъж остана с трета степен изгаряния по лицето и скалпа – години наред той носеше шапка, слънчеви очила и протези на ушите на обществени места

Патрик си спомня как децата бягаха, когато го видяха, но животът му се промени отново през 2015 г., когато претърпя най-мащабната трансплантация на лице досега.

Според докладите шансът Хардисън да оцелее след трансплантацията на лице е бил 50/50. Въпреки това операцията – която отне 26 часа и включваше повече от 100 души, работещи на две смени – беше успешна. Днес Патрик Хардисън живее с любимата си жена и деца.

Ето всичко, което трябва да знаете за неговата невероятна история – и как изглежда Патрик днес.

Днес имаме толкова много знания за човешкото тяло. Лекари, медицински сестри, хирурзи и всички останали в областта на медицината са истински герои, които правят всичко възможно, за да помогнат на хората да оздравеят. Също така е невероятно какво може да се направи, за да се спаси живот в наши дни. Да вземем например хирурзи, които могат да заменят сърце или бъбрек.

Патрик Хардисън – трансплантация на лице

Със знанията, които експертите имат днес, дори е възможно да промените цялото лице на хора в нужда. Трансплантациите на лице се извършват от 2005 г., когато Изабел Диноар стана първият човек, получил такъв. През 2015 г. в Съединените щати беше извършена друга много специална трансплантация на лице, когато Патрик Хардисън стана първият американец, подложил се на процедурата.

Като всеки любящ баща, Патрик участваше в спортните дейности на децата си и обичаше да прекарва време със семейството си. Доброволният пожарникар винаги се е стремял да помогне на своята общност по всякакъв начин.

Един ден през 2001 г. обаче животът на него и на семейството му трябваше да се промени завинаги.

Патрик Хардисън преди инцидента
Патрик Хардисън преди инцидента. Снимка: Youtube/ABC News

Патрик беше извикан на пожар, където получи обширни изгаряния по лицето, торса, главата и шията. Огънят също изгори ушите, устните му, по-голямата част от тъканта на клепачите му и по-голямата част от носа му.

Изглеждаше, че е обречен да живее живот на деца, които бягат от него и родители, които шепнат и сочат. Но през 2015 г. най-мащабната трансплантация на лице, извършвана някога, стана факт.

Патрик имаше само 50/50 шансове да оцелее след изключително сложната процедура. Днес той има напълно ново лице – и изглежда нищо повече от фантастично.

Героичните усилия на Патрик

Патрик Хардисън от Мисисипи е работил като пожарникар доброволец по-рано в живота си. През 2001 г. той излиза на пожар, където се случва ужасен инцидент.

  Мъжете са в шок от тези неща, които жените правят

Хардисън беше в горящ дом, когато той се срути върху него.

„ [Маската ми] се стопи на лицето ми “, каза Хардисън. „ Маркучът ми за вода бе вече разтопен. 

Той успя да избяга през прозорец, но главата и горната част на тялото му вече бяха в пламъци и Патрик получи ужасни наранявания.

„ От всеки, който работи това, което правим ние, никога не съм виждал някой да гори толкова зле, докато е все още жив “, спомня си приятел и колега Джими Нийл, който видя Хардисън след инцидента.

„ Всъщност не се видях вероятно до ноември . Бях наранен през септември “, каза Хардисън пред Fox News. „ Бяха изрязали малка дупка в единия ми клепач, защото бяха покрили цялото ми лице с присадки на кожа. Погледнах се в огледалото и всичко, което можех да кажа беше „Това аз ли съм? не мога да направя това „

Нов живот очакваше Хардисън. Той претърпя 71 операции и няколко други процедури, но все още не можеше да формира нормални изражения на лицето. Патрик не можеше да яде или да се смее, без да изпитва болка, и дори не можеше да мигне или да затвори очи.

В крайна сметка хирурзите успяха да прикрепят паласки от кожа, за да защитят зрението му. Все пак рискуваше бавно, но сигурно да ослепее.С течение на годините Патрик трудно приема външния си вид. Просто да бъде с децата си – или със себе си, по този въпрос – се превърна в кошмар. Хората го сочеха и децата бяха уплашени.

Загубена надежда за нормален живот

Патрик винаги носеше шапка и слънчеви очила, както и специално проектирани протези, които замениха ушите му.

„Отиваш на игрището и трябва да се подготвиш децата да избягат и да крещят.“

В продължение на няколко години Патрик се бореше с болката и погледите на хората, когато вървеше по улицата. Той губеше всякаква надежда да живее нормален живот и започваше да вярва, че обезобразеният му външен вид ще бъде прокълнат завинаги.

Но с течение на времето хирурзите разработиха нови методи за трансплантация на лице. И накрая, през 2005 г. Изабел Диноар стана първият човек, подложен на лицева трансплантация. Въпреки това, Хардисън беше изгубил надежда да получи помощта, която отчаяно искаше.

Тогава един ден приятел случайно се натъкна на Dr. Едуардо Д. Родригес, който е работил в медицинския център Langone на NYU в Ню Йорк. Родрикес беше направил трансплантация на лице преди и така започна търсенето за намиране на донор за Патрик.

След една година Хардисън намери само двама потенциални донори. Първият беше добър, но профилът на тъканта не беше.

Донорът на лицето Дейвид Родебау

Другият кандидат изглеждаше много обещаващ. Но семейството на мъжа го извади от вниманието.

  За всички пациенти с ортопедични заболявания - безплатни консултации в Бургас с д-р Дженгиз Чабукоглу на 15-ти и 16-ти март 2024 г.

Хардисън беше готов да приеме, че може никога да не получи трансплантация на лице. Тогава неочаквано се появи друг потенциален донор. „LiveOnNY“, организация с нестопанска цел, която координира донорството на органи в района на Ню Йорк, намери съвпадение.

Лицето принадлежеше на Дейвид Родебау, 26-годишен, който е претърпял масивна травма на главата при инцидент с велосипед и е обявен за мозъчна смърт.

След като Дейвид почина, майка му Нанси Милър реши да дари органите на сина си, включително черния дроб, сърцето и бъбреците. По-важното е, че тя реши да дари и лицето му.

„ Казах: трябва да спасите лицето му. Има лице на порцеланова кукла. И той е донор – защото бяхме говорили за това “, каза Милар пред People.

Тя не се поколеба нито за секунда, когато чу за Патрик и възможността той да получи трансплантация на лице. За нея това беше шанс Дейвид да продължи да живее.

„ Когато срещнах Патрик, видях тази силна, мъжествена, стабилна енергия в него – точно каквато имаше Дейвид “, спомня си тя.

Дейвид искаше да бъде пожарникар и аз знаех, че ако този човек беше пожарникар – който също беше готов да отиде в огъня, за да спасява хора и да рискува живота си – тогава той имаше силата, която имаше Дейвид. 

д-р Едуардо Д. Родригес събра своя екип от 100 лекари, медицински сестри и други асистенти и заедно те се подготвиха за операцията на Хардисън. Това беше най-мащабната лицева трансплантация на меки тъкани, извършвана някога – операцията отне цели 26 часа.

50/50 шанс да оцелее след операцията

Медицинският екип даде на Хардисън ново лице, скалп и ушни канали. Избрали са и кости от брадичката, бузите и целия нос. Не само това, Патрик получи и нови клепачи, които му дават възможност да мига естествено.

Но операцията не беше без риск. Поради много сложната операция Патрик имаше само 50/50 шансове да оцелее.

„ Всичко в живота включва риск “, каза Хардисън пред списание Time.

„ Когато ти дойде времето, трябва да си тръгнеш – независимо дали вървиш по улицата и те блъсва кола или лежиш на операционната маса. 

Преди операцията Патрик видя семейството си за най-вероятно последния път.

Най-голямата му дъщеря Алисън се чудеше защо баща й е толкова отчаян да се подложи на процедурата.

“ Той каза: „Няма да имам нужда от шапка и няма да трябва да нося слънчевите си очила. Ще изглеждам нормално, когато те заведа по пътеката “, спомня си Алисън.

За щастие, процедурата беше голям успех, въпреки че беше само началото на много дълго пътуване за Патрик. През първата седмица след операцията той издържа до късно през нощта с променливо кръвно налягане и нестабилни дихателни пътища.

  Появата на първородната рожба определя здравето ви: Погледнете майка си и ще разберете какво бъдеще ви очаква:

Новото лице също означаваше, че трябва да се научи да говори и преглъща отново и той страдаше както от безпокойство, така и от разочарование поради това. Дори не можеше да затвори устата си, защото лицето му беше много подуто.

„Те ми дадоха нов живот“

Въпреки всичко това операцията промени живота. Патрик не само изпита радостта да види семейството си отново, но и срещна майката на Дейвид Родебо, Нанси Милър. Първата им среща след операцията беше емоционална и се оказа, че Нанси има молба.

“ Казах: „Мога ли да целуна челото ти? “, каза Милър. „ Това беше единственото нещо, което исках да направя, защото всяка вечер, преди Дейвид да си легне, когато беше малък, го целувах по челото. 

„ Чаках цяла година да я срещна. Просто съм много благодарен “, казва Патрик. „ Без нея нямаше да е възможно. Сякаш е семейство. Щракнахме толкова лесно. 

Изминаха осем години, откакто Патрик претърпя трансплантация на лице. Оттогава животът му се промени много – двамата с Хриси се разведоха година след операцията, след десет години брак.

Лицето на Хардисън зарасна добре и отокът спадна. Въпреки че трябва да приема лекарства до края на живота си, за да попречи на имунната система на тялото му да се бори с трансплантацията, това му дава шанс да живее отново.

„ Дълбоко съм благодарен на моя донор и семейството му “, каза Хардисън в изявление.

Патрик Хардисън
Снимка: Youtube/NYU Langone Health

” Въпреки че не знаех кои ще бъдат те, се молех за тях всеки ден, защото знаех какво трудно решение ще трябва да вземат, за да ми помогнат. 

„ Надявам се да видят доброто в решението си за мен. Искам също да благодаря на д-р Родригес и неговия невероятен екип. Те ми дадоха повече от ново лице. Те ми дадоха нов живот. 

Патрик Хардисън днес

Днес бащата на пет деца иска да използва своето пътуване и възстановяване, за да разпространи посланието, че никога не е късно да се откажеш. Патрик е надеждата и иска да помогне на другите, които се борят с инвалидизиращи наранявания.

„ Купих си собствено жилище и работя върху изграждането на къща. Аз също пиша книга “, каза Хардисън пред Fox 2021.

„ Искам да покажа на света, че трябва да поддържате надеждата жива. 

д-р  Едуардо Д. Родригес и Патрик Хардисън
д-р Едуардо Д. Родригес и Патрик Хардисън Снимка: Twitter/Патрик Хардисън

Възстановяването на Патрик Хардисън е чудо и ние сме невероятно вдъхновени от хирурга Dr. Едуардо Д. Родригес и неговият екип. Вие всички сте истински герои!

Моля, споделете тази статия във Facebook с приятели и семейство, за да почетете работата на медицинския персонал, помогнал на Патрик да си върне живота

Прочетете също

Полицаи виждат момчето да играе с окървавени крака – тогава извършват героичното дело:

Много от нас преминават през ежедневието си, затворени в балон от стрес и с пълен …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *