четвъртък , септември 19 2024

Ново изследване на рака изуми и изненада учените:

Безпрецедентен анализ на това как расте ракът разкри „почти безкрайна“ способност на туморите да растат и оцеляват, твърдят учени, както съобщава BBC.

Резултатите от наблюдението на белодробния рак в продължение на девет години „изненадаха“ и „изумиха“ научния екип, който прозря огромната сила, срещу която той се бори.

Те заключиха, че е необходимо да се съсредоточи повече върху превенцията, с малко вероятно „универсално“ лечение в близко бъдеще.

Cancer Research UK казва, че ранното откриване на рак е жизненоважно.

Проучването, наречено TracerX, предоставя най-задълбочения анализ на това как се развива ракът и какво причинява разпространението му.

Раковите заболявания се променят и развиват с течение на времето – те не са фиксирани и непроменливи. Те могат да станат по-агресивни: по-добри в избягването на имунната система и по-способни да се разпространяват в тялото.

Туморът започва като единична увредена клетка, но се превръща в смес от милиони клетки, които всички са мутирали по малко по-различен начин.

TracerX проследи това разнообразие и как се променя с времето при пациенти с рак на белия дроб.

„Никога досега не е било правено до такава степен“, каза професор Чарлз Суонтън от Института Франсис Крик и Университетския колеж в Лондон.

На повече от 400 души – лекувани в 13 болници в Обединеното кралство – са направени биопсии на различни части от рак на белия дроб, докато болестта прогресира.

„Бях изненадан колко адаптивни могат да бъдат туморите“, каза професор Суонтън пред Би Би Си, цитиран от Хина.

  Какво мислите за съня и отслабването? Можете, но само ако отговаряте на това условие:

„Не искам да звуча твърде депресиращо за това, но мисля – предвид почти безкрайните възможности, в които един тумор може да се развие, и много големия брой клетки в късен стадий на тумор, който може да бъде няколкостотин милиарда клетки — че постигането на излекуване при всички пациенти в късните стадии на заболяването е трудна задача.

„Не мисля, че ще успеем да създадем универсални лекарства“, посочи Суонтън.

„Ако искаме да имаме най-голямо въздействие, трябва да се съсредоточим върху превенцията, ранното откриване и ранното откриване на рецидив.“

Затлъстяването, тютюнопушенето, алкохолът и неправилното хранене увеличават риска от някои видове рак. Потискането на възпалението в тялото също се счита за начин за предотвратяване на рак. Възпалението е вероятно обяснение защо замърсяването на въздуха причинява рак на белия дроб и възпалително заболяване на червата, което увеличава риска от рак на дебелото черво.

Еволюционният анализ е публикуван в седем отделни проучвания в списанията Nature и Nature Medicine.

Прочетете също

Полицаи виждат момчето да играе с окървавени крака – тогава извършват героичното дело:

Много от нас преминават през ежедневието си, затворени в балон от стрес и с пълен …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *