четвъртък , септември 19 2024

Кардиолог предупреди: Ако това ви се случи, докато спите, рискувате да получите инфаркт:

Има редица фактори, които влияят върху здравето на сърцето, най-важните от които са диетата и физическата активност. А какво се случва, когато сме в покой? Според медицински експерти някои „нощни“ действия могат да повлияят на здравето и да увеличат риска от сърдечно-съдови заболявания.

Ако се въртите в леглото през нощта, това също може да има негативни последици за здравето на сърдечно-съдовата система, казва кардиологът Кейти Томаско. Това е свързано с кръвното налягане, което се понижава, когато спите дълбоко, каза тя.

„Ако имате проблеми със заспиването или се събуждате често през нощта, кръвното ви налягане непременно ще скочи“, казва тя.

„Това повишаване на налягането не е добро за здравето на сърцето, което води до повишен риск от сърдечно-съдови заболявания. Научните изследвания показват също, че безсънието, нарушение на съня, което затруднява заспиването или запазването на съня, е свързано с редица сърдечно-съдови заболявания, включително хипертония, сърдечни заболявания и сърдечна недостатъчност.

Скорошно проучване, публикувано в „Sleep Advances“, установи, че безсънието може да увеличи риска от сърдечна недостатъчност, инсулт и сърдечно-съдова смърт.

Изследователите са включили 1082 пациенти, които са имали инфаркт или някакъв вид интервенция за лечение на запушени артерии.

В началото на проучването 45 процента от пациентите са имали безсъние, а 24 процента са казали, че са използвали лекарство за сън през последната седмица.

По време на среден период на проследяване от 4,2 години, при 225 пациенти са наблюдавани 364 случая на повтарящи се големи сърдечни нежелани събития. Когато пациентите, които са имали безсъние, са сравнени с тези, които не са имали, е установено, че състоянието е значително свързано с хронични сърдечни странични ефекти – дори след контролиране на сърдечно-съдови рискови фактори, съпътстващи заболявания и симптоми на тревожност и депресия.

  Как да помогнем на срамежливо дете: Три стъпки към самочувствието

Прочетете също

Полицаи виждат момчето да играе с окървавени крака – тогава извършват героичното дело:

Много от нас преминават през ежедневието си, затворени в балон от стрес и с пълен …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *