четвъртък , септември 19 2024

Каква е връзката между кафето и бъбречната функция? Тези открития ще ви изненадат:

Все повече проучвания показват подобряване на бъбречните функции при висока консумация на кафе. Някои от тях са установили връзка между повишената консумация на кафе и по-нисък риск от хронични бъбречни заболявания, албуминурия и бъбречна недостатъчност, пише puls.bg. Все още не е изяснено дали консумацията на кафе се свързва с повишена гломерулна филтрация при пациенти с висок риск от развитие на хронични бъбречни заболявания. В скорошно проучване изследователите са поставили фокуса върху връзката между консумацията на кафе, гломерулната филтрация и отношението на албумина и креатинина в урината. 

За целите на анализа са участвали доброволци, които са били разделени в три групи:

  • Първата група е включвала 7 983 участници, които са били на възраст над 55 години;
  • Втората група е включвала 3 011 участници;
  • През 2006-2008 г. е била сформирана и третата група, в която са се включили участници над 45-годишна възраст. 

Средната възраст на участниците е била 66 години, а 57% от тях са били жени. Над 50% от участниците са имали високо кръвно налягане, а 10% от тях са имали диабет. Средният индекс на телесна маса за всички участници е бил 27 и 21% от тях са били със затлъстяване. Установено е, че средната дневна консумация на кафе е била три чаши, но 4% от включилите се не са консумирали кафе. Проучването е показало повишена склонност на консумация на кафе при мъжете, отколкото при жените. Също така, тези, които са консумирали повече кафе, са имали по-голяма предразположеност към тютюнопушене, консумация на алкохол и прием на повече калории. 

  Наистина ли настинките са по-тежки при мъжете:

Връзката между консумацията на кафе и гломерулната филтрация е била запазена стабилна както при мъжете, така и при жените, независимо от възрастта. Въпреки това, консумацията на една допълнителна чаша кафе на ден е била свързана с малко повишаване на гломерулната филтрация при участниците над 70-годишна възраст. 

Сърдечносъдовите заболявания, хиперхолестеролемията и високото кръвно налягане като придружаващи фактори не са повлияли на връзката между консумацията на кафе и гломерулната филтрация. Проучването е показало понижен риск от развитие на нарушена бъбречна функция. Освен това, консумацията на повече кафе е показала намаляване на риска от бъбречна недостатъчност. 

Резултатите от проучването не са потвърдили тези зависимости в общата популация, но са поставили фокуса върху ползите от консумацията на кафе при пациенти, които имат висок риск от развитие на хронично бъбречно заболяване. Такива са пациентите над 70-годишна възраст и тези със затлъстяване. 

Прочетете също

Полицаи виждат момчето да играе с окървавени крака – тогава извършват героичното дело:

Много от нас преминават през ежедневието си, затворени в балон от стрес и с пълен …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *