четвъртък , септември 19 2024

Сурова срещу варена храна, коя е по-добра? Отговаря диетолог:

Докато суровата храна има повече водоразтворими витамини, готвенето на храната намалява антинутриентите. И така, кое е по-добро? Диетолог отговаря.

Яденето на сурова храна има набор от ползи, подкрепени от научни изследвания и предимствата варират от продължителна загуба на тегло, повишаване на енергийните нива и понижаване на нивата на холестерола. Проучванията показват, че диетата със сурова храна има по-високи нива на антиоксиданти и основно намалява риска от хронични заболявания. Въпреки това, сготвената храна има по-добра смилаемост и също така се грижи за антинутриентите, които се намират в суровата храна, като по този начин прави усвояването на хранителните вещества по-добро. В ежедневието си сме склонни да ядем комбинация от варени и неварени храни. Докато зеленчуците се готвят, салати като лук, краставица и дори зелен лют червен пипер се консумират сурови. Много от нас ядат покълнали зърна, броколи, чушки сурови, докато други ги приготвят на пара или варят преди консумация. И така, кое всъщност е по-добро за вашето здраве – сурова храна или варена храна? 

„Отговорът е, че както сготвената, така и суровата храна са добри и имат предимства. Така че, придържайте се към традиционната си храна, независимо дали е варена или неварена“, казва диетологът Бхуван Растоги в неотдавнашната си публикация в Instagram.

След това Растоги сравнява варената и суровата храна и изброява предимствата и недостатъците и на двете.

Суровата храна има повече водоразтворими витамини

„Готвенето води до загуба на вода, намалявайки количеството водоразтворими витамини. Поради тази причина плодовете с високо съдържание на витамин С трябва да се консумират сурови. Дори зелените люти чушки, когато се консумират сурови, имат повече витамин С от теглото на лимоните“, казва диетолог.

  Мъж си купи къща, строена през 1950 г. и откри истинско съкровище! СНИМКИ:

Но защо предпочитаме готвенето пред консумацията на сурова храна?

Готвенето разрушава ензимите в храната

„Някои вярват, че готвенето води до повече нужда от ензими от нас за смилане на храната. Другата страна твърди, че ензимите в храната са за техния растеж и хората произвеждат достатъчно ензими, за да смилат храната варена или неварена. Но всичко това е неубедително“, казва експертът.

Сготвената храна има повече минерална и микроелементна плътност

„Докато правим сааг от листни зеленчуци като палак, минералите, мастноразтворимите витамини и антиоксидантите се концентрират, когато съдържанието на вода намалява. Например витамин К, антиоксидант и маслоразтворим витамин, се концентрира при готвене,“ казва Растоги.

Готвенето убива бактериите и микроорганизмите

Растоги казва, че готвенето намалява шансовете за болести, причинени от храната, особено при източници на храни от животински произход. „За покълналите храни зависи от вида на микроорганизмите/средата на приготвяне“, казва той.

Готвенето прави храната по-лесно смилаема

Готвенето разгражда някои растителни клетки, за да ги направи по-лесни за смилане и усвояване. Ето защо месото е по-лесно смилаемо, когато е сготвено, а варенето на зърнени и бобови растения подобрява смилаемостта, казва Растоги.

Готвенето намалява антинутриентите

„Доказано е, че антинутриентите възпрепятстват усвояването на определени микронутриенти. Готвенето намалява известните антинутриенти като оксалати и фитати. Но антинутриентите са демонизирани, защото всъщност имената им имат много полезни функции“, казва Растоги.

И така, как да изберете между сурово и варено?

„Тъй като науката все още не е определила метод на консумация като по-здравословен от другия, по-добре е да се придържаме към традиционните хранителни навици, при които готвим някои неща и ядем други сурови. Не променяйте нищо, докато не се докаже убедително, че е по-малко ефективно“, заключава Растоги .

Прочетете също

Сироп, който помага на паметта и зрението, но най-вече за загубата на мазнини около корема

Сироп, който помага на паметта и зрението, но най-вече за загубата на мазнини около корема:

Всеки сезон е подходящ момент за отслабване. За по-бързото изгаряне на мазнини ви представяме проста, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *