четвъртък , септември 19 2024

Ето 9 причини: Защо кожата е суха дори след нанасяне на овлажнител:

През зимата кожата често става суха или сърбяща. През зимата атмосферната влажност пада до 40-50%, а вътрешната отоплителна система работи, което допринася за сухотата.

През сухата и студена зима кръвообращението не е добро и мастните жлези на кожата не функционират правилно, така че защитният слой на кожата не е правилно оформен и сухотата на кожата се влошава. Ксеродерма е състояние, при което кожата става суха и влажността в кожата пада до по-малко от 10% от нормалното, причинявайки проблеми като прекомерно ексфолиране.

Проблемът е, че дори след нанасяне на овлажняващ крем, кожата отново става суха малко след това. Ако кожата ви все още е суха и напукана въпреки редовното нанасяне на овлажнител, причината може да е другаде. Разгледахме причините за суха кожа, анализирани от Healthline

, американска здравна и медицинска медия .

9 причини за суха кожа

1. Мъртвите клетки

кожни клетки на кожата продължават да се образуват ново, а съществуващите мъртви кожни клетки падат естествено. Когато кожата е суха, тя не се отделя правилно и побелява. С течение на времето мъртвите кожни клетки могат да се натрупат на повърхността на кожата.

Ексфолирането може да помогне за премахване на мъртвите кожни клетки, които са се натрупали на повърхността на кожата и потенциално да подобри текстурата на кожата.

2. Прекомерно миене

На повърхността на кожата има молекули и масло, наречени естествени овлажняващи фактори. Те служат за защита на бариерата срещу влага. Прекомерното миене под душа може да причини сухота, тъй като тези овлажняващи фактори също се отстраняват.

Ако чувствате кожата си опъната или суха веднага след къпане, това може да е знак, че се миете твърде много.

  Опитен хирург даде супер рецепта: Това е най-голямата грешка на тези, които имат болки в гърба:

3. Дехидратация или недохранване

Около 15-20% от външния слой на кожата се състои от вода. Затова при дехидратация кожата губи своята еластичност и е склонна към сухота. Обратно, ако увеличите приема на вода, кожата ви се овлажнява и еластичността се възстановява.

Храненето на добре балансирана диета с подходящи хранителни вещества също може да причини суха кожа. Важно е да се консумират достатъчно хранителни вещества като витамин А, витамин D, цинк и желязо .

4. Използване на силни почистващи препарати Използването на

сапуни и почистващи продукти със силни почистващи препарати също може да причини сухота на кожата. Ако продуктите, които използвате, съдържат следните съставки на перилния препарат, можете да опитате да ги смените с други продукти, които не съдържат тези съставки.

– Изопропилов алкохол

– Бензилов алкохол

– Сулфат

– Различни аромати

5. Използване на овлажнители с изтекъл срок на годност

Повечето овлажнители могат да се използват дълго време. Ако обаче продуктът е твърде стар и с изтекъл срок на годност, по-добре е да не го използвате. Това е така, защото тези овлажнители може да не действат ефективно върху кожата.

Също така е добра идея да съхранявате овлажнителя си далеч от пряка слънчева светлина, като например слънчев прозорец. Това е така, защото може да причини влошаване на компонента на овлажняващия агент и да намали ефекта.

6. Използване на овлажнител, който не е подходящ за вашия

тип кожа. Също така трябва да сте сигурни, че използвате овлажнител, който е подходящ за вашия тип кожа. Ако имате така наречената суха кожа, която е по-склонна към изсушаване от останалите, е подходящо да използвате продукт, който съдържа повече мазнини.

  Бях нa гocти нa eднa кoлeжкa и нaпpaвo мe paзби c тaзи бaницa: Тaкoвa чудo нe бях ялa дoceгa

7. Вземете горещ душ

Прекалено горещите душове или вани могат да увредят външния слой на кожата ви. Маслото, което защитава кожата, също се отмива. През зимата е студено, но е добре да се въздържате от душ с прекалено гореща вода за дълго време.

8. Различни заболявания

Някои заболявания са придружени от симптоми, които правят кожата суха. Примери за заболявания и здравословни състояния включват:

– Заболяване на щитовидната жлеза

– Диабет

– Бъбречна недостатъчност

– Вирус на човешката имунна недостатъчност ( ХИВ )

– Хормонални промени, свързани с менопаузата и бременността

9. Странични

ефекти на лекарствата Сухата кожа може да възникне като страничен ефект на някои лекарства или лечения. Примерите включват:

– Ретиноиди

– Бензоил пероксид

– Диуретици

– Бета-блокери

– Локални стероиди

– Средства за понижаване на холестерола

– Лъчева терапия

– Химиотерапия

Прочетете също

Полицаи виждат момчето да играе с окървавени крака – тогава извършват героичното дело:

Много от нас преминават през ежедневието си, затворени в балон от стрес и с пълен …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *