четвъртък , септември 19 2024

Не забравяйте да ги изключите: Тези домакински уреди консумират най-много електроенергия дори когато не ги използваме:

С нарастващите разходи за живот мнозина се стремят да спестят пари, където могат. От разумно използване на отоплението до наблюдение на употребата на вашите кухненски уреди, има много малки промени, които можете да направите, които могат да ви спестят пари от сметките ви за енергия. Едно от нещата, за които може би не сте се замисляли, е колко енергия се консумира от устройства, които са включени, но не се използват.

Колко от нас оставят зарядни за телефони, лаптопи, телевизори и часовници включени и изключени неправилно? И този навик може да ви струва.

„Ако оставите устройство включено и включено, дори и да не го използвате активно, то ще изразходва електричество. Това е така, защото електричеството ще може да преминава през устройството, увеличавайки потреблението на енергия и за съжаление сметките ви за електроенергия. За да се намали количеството използвана енергия и нейната цена, просто изключването на електрическата мрежа означава, че електричеството не може да тече“, казва Наталия Лачим, експерт по спестяванията.

И така, кои уреди са най-големите енергийни вампири, които ви струват най-скъпо?

Включени зарядни

Всички оставяме зарядните си устройства включени и готови да зареждаме устройствата си, когато имаме нужда от тях, и би било грешка да приемем, че зарядното ще струва пари само ако устройството действително е включено в контакта.

Фризер

Тъй като хладилникът или фризерът трябва да са постоянно включени, не е изненадващо, че повече от 12 процента от енергията на цялото домакинство идва само от него. Очевидно не можете просто да изключите хладилника си, когато не го използвате, но има начини да се уверите, че работи възможно най-ефективно – което означава, че ще плащате по-малко.

  Какво не подхожда да носи жената над 50:

 Редовното почистване на хладилника, отвътре и отвън, е най-лесният начин да осигурите ефективната му работа. Избърсването отвън означава, че прахът няма да попадне в системата и да повлияе на работата й, а почистването отвътре и изхвърлянето на храна с изтекъл срок на годност означава, че хладилникът не трябва да работи толкова усилено, за да поддържа храната студена или замразена.

телевизор

Проучване от 2021 г. установи, че 98 процента от домакинствата в Обединеното кралство признават, че оставят телевизора си включен през цялото време, като мнозина погрешно приемат, че изключването му с дистанционното го изключва напълно. Но това не винаги е така. Оставянето на телевизора включен и включен в електрическата мрежа консумира 1,3 kWh, което може значително да увеличи сметката ви за електричество.

Конзоли за видео игри

Игровите конзоли обикновено се оставят включени и включени толкова, колкото и телевизорите, така че често се пренебрегват. Когато една типична игрална конзола е оставена в режим на готовност, тя използва колосалните 15kWh на час.

Електрическа кана

Въпреки че чайникът не е най-лошият виновник за изтощаването на енергия, той ще добави ненужна сума към сметката ви, така че е най-добре да го изключите от контакта. Оставянето на средния чайник включен, когато не се използва, изразходва около 0,3 kWh. Разбира се, тази цифра не е голяма, но все пак добавя към годишната ви сметка.

Уреди за домашни упражнения

Ако сте започнали да тренирате у дома по време на карантина, може да сте инвестирали в някакво оборудване за упражнения – от бягащи пътеки до велоергометър. Страхотно за вашето здраве, по-малко добро за банковия ви баланс. Ако спортното оборудване остане включено, може да бъде скъпо. Средният велоергометър използва до 7kWh на празен ход.

  Истината за живота: Всяка болка, която някой ви е причинил, ще му се върне:

Будилник

Ако будилникът ви е постоянно включен, той консумира 3kWh. Въпреки че това може да не изглежда много, за да спестите още повече, помислете дали да изключите часовника си, когато не го използвате, и просто нулирайте часа и алармата преди лягане.

Снимка: pexels.com/markusspiske


Прочетете също

Ето защо младите мъже обичат възрастни жени, има поне 5 причини

Обществото ни все още е по-склонно да одобрява връзката между по-възрастен мъж и по-млад партньор, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *