петък , септември 20 2024

Няма да повярвате- каква е връзката между фъстъците и борбата с високия холестерол и кръвната захар:

Фъстъците притежават ценни ползи за здравето и тяхната консумация в умерени количества, съчетана с разнообразна и балансирана диета, може да има положително влияние върху сърдечносъдовото здраве и превенцията на различни заболявания, пише puls.bg.

Предишни проучвания са показали, че редовната консумация на фъстъци намалява сърдечносъдовия риск и нивата на холестерола в кръвта. Клинично проучване, проведено за период от 30 седмици, е показало, че редовната консумация на фъстъци подобрява някои кръвни показатели като нивата на магнезий, фолиева киселина, витамин Е, мед и аминокиселината аргинин.

Фъстъците съдържат полезни мазнини – мононенаситени и полиненаситени мастни киселини. Освен това, те са източник на фитостероли – съединения, които имат структура, подобна на холестерола, съдържащ се в храните от животински произход. Мета-анализ на 41 клинични проучвания е показал, че приемът на 2 грама фитостероли на ден намалява с 10% нивата на “лошия” LDL- холестерол. Фъстъците съдържат и ресвератрол, който има полезни свойства за здравето на сърцето.

Други проучвания са показали, че консумацията на две или повече порции фъстъци на седмица намалява риска от развитие на рак на дебелото черво при жените. Фитостеролите подпомагат за намялаване на растежа на раковите клетки в гърдата, дебелото черво и простатата.

При мъжете ползите от фитостеролите са свързани с превениця на рака на белия дроб. Ресвератролът има антиоксидантно действие и може да се преобразува в противораковото съединение пицеатанол. Тази трансформация се осигурява от ензими, които се съдържат в туморите.

Установено е, че честата консумация на фъстъчено масло – поне 5 супени лъжици на седмица, е свързана с по-нисък риск от развитие на диабет тип 2 при жените. Това се дължи на богатото съдържание на магнезий и фибри, които имат значение за контрола на кръвната захар и подобряване на инсулиновата чувствителност. 

  Ей за това ме молеха 1 седмица вкъщи! Нейсе, направих го! Като развихме фолиото, лигите ни потекоха:

От друга страна, честата консумация на фъстъци има важно значение за баланса на холестерола и жлъчните киселини в жлъчния мехур. Това осигурява превенция на камъните в жлъчния мехур при мъжете и понижаване на риска от аблация на жлъчния мехур при жените. Тези полезни ефекти се дължат на това, че фъстъците са много ценен източник на фибри, фитостероли, магнезий и полезни мононенаситени и полиненаситени мазнини.

Прочетете също

Полицаи виждат момчето да играе с окървавени крака – тогава извършват героичното дело:

Много от нас преминават през ежедневието си, затворени в балон от стрес и с пълен …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *