четвъртък , септември 19 2024

Как трябва да налеете омекотител, ако искате прането ви да мирише прекрасно

Дрехите ще запазят формата и цвета си по-дълго и ще се износват по-бавно, ако ги перете на по-ниски температури. Освен това топлата или студената вода може да се справи с мръсотията също толкова добре, колкото и топлата вода, ако имате добра пералня и перилен препарат.

Само предмети като спално бельо или кърпи трябва да се перат при 90 °C за дезинфекция. Всичко останало може да се пере на по-ниски температури.

Твърде много перилен препарат или омекотител

Излишният перилен препарат може да задръсти контейнера за перилен препарат и да причини неприятни миризми, а твърде много омекотител прави дрехите по-трудни за пране. Четете внимателно дозите, посочени на опаковката и не забравяйте да използвате мерителна чашка.

Ако нещата ви са много замърсени, използвайте режима за пране или пуснете 2 цикъла.

Използвайте омекотител за всички дрехи

Освен че прави тъканта кадифена, омекотителя улеснява гладенето.

Попиваемостта на тъканта обаче намалява с времето, така че е по-добре да не я използвате за пране на хавлиени кърпи, спортни дрехи или други артикули от микрофибър, еластан или спандекс.

Прекомерно пране на деним

Производителите на деним имат радикално мнение по този въпрос: те съветват да не се пере в пералня, за да се запази цветът за по-дълго време.

Ако не сте готови да следвате тази препоръка, оптималният интервал между две пранета е период от 2 до 6 месеца, в зависимост от това колко често носите дънки и индивидуалните характеристики на тялото ви.

Лоша поддръжка на пералнята

Мръсотия, остатъци от препарати и всичко, което се натрупва в пералнята с времето, рано или късно ще попадне върху дрехите ви, което ще доведе до неприятна миризма и бели петна. За да предотвратите това, следвайте няколко прости правила за поддръжка:

  Наш тираджия даде път на турски колега на границата, последвалото го потресе:

– Изпразвайте машината възможно най-скоро след всяко пране.

– След всяко пране отстранете остатъка от препарата от гумата на вратата.

– Подсушавайте редовно отделението за перилен препарат.

– Веднъж месечно пускайте машината „на празно“ с препарат и оцет за дезинфекция.

Неправилно сушене

Неправилното сушене се отразява неблагоприятно на вашите дрехи, както и неправилното пране. Ето няколко съвета, които ще ви помогнат да избегнете грешки:

– Не използвайте прекалено много автоматичното сушене: така вашите неща се износват и губят цвят по-бързо. Не го използвайте за сухи и чувствителни тъкани.

– Не окачвайте плетени и вълнени дрехи на телта за сушене, защото ще загубят формата си. Изсушете ги върху кърпа върху хоризонтална повърхност.

– Преди да закачите, разклатете прането, за да предотвратите намачкване.

Снимка: unsplash.com/norevisions


Прочетете също

Ето защо младите мъже обичат възрастни жени, има поне 5 причини

Обществото ни все още е по-склонно да одобрява връзката между по-възрастен мъж и по-млад партньор, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *