четвъртък , септември 19 2024

Ако котка дойде и легне на корема ви, това означава само едно нещо: това изобщо не е случайно:

Като собственик на котка познавате ли ситуацията, в която освен удобната си възглавница и цялата къща, където може да си почива и спи, котката все още избира вас за свой шезлонг? Често, когато се събудите – ще го намерите на гърдите, краката, корема и не толкова рядко може да се намери и на лицето ви. По-късно ще обясним подробно защо котката избира тези части на тялото, но основното е, че те избират топли места и се привличат от звуци, спокойствие и дори движения.

Защо котките спят върху хората, т.е. защо са избрали вас за дрямка?

Първо, нека обясним, че котките и хората не спят по един и същи начин, тъй като за разлика от хората, които обикновено се нуждаят от няколко часа непрекъснат сън, котките все още спят на етапи – няколко пъти на ден, но много по-кратко от хората.

Те рядко заспиват дълбоко, защото природата им е такава, те са хищници, които са свикнали да реагират бързо, ако се появи по-голям хищник.

Еволюцията обаче си е свършила работата и затова котките вече нямат такава нужда да спят леко, така че от време на време вероятно ще откриете, че котката ви спи дълбоко върху вас.

Ще се опитаме да ви обясним защо това е така, но и да ви дадем съвет какво да правите, ако не искате това да се случва често. В този текст няма да се занимаваме с това дали котката, която спи върху вас, е добра или не, защото зависи единствено от вашата лична преценка, но има проучвания, които доказват, че тя може да направи повече полза, отколкото вреда.

Усещане за сигурност в присъствието на собственика

Вече споменахме, че котките са хищници и затова сънят е времето, когато са най-уязвими. Следователно спането върху собственика им е начин да се чувстват сигурни. В дивата природа те биха потърсили място, където ще са спокойни и сигурни, а в домашни условия това е собственикът. Ако котката се свие до вас, това определено е знак, че се чувства в безопасност до вас. 

  Неврохирург консултира безплатно в София!

Въпреки че обръщането на гръб, когато става въпрос за двойки, може да бъде свързано с отчуждение и дистанциране, при котките това явление е точно обратното, защото показва привързаност и доверие към вас, т.е. че не се страхува от нищо. В същото време това е отлична позиция за нея да наблюдава ситуацията и да следи за евентуални „опасности“ и да ви защити, ако може.

Въпреки че котките не са надеждни и не е тяхно основно задължение да защитават собственика от врагове като кучетата, те все пак могат да предупредят за опасност, особено когато става въпрос за нежелани и силни миризми или промени в дома като газ, дим, огън.

Котката е привлечена от комфорт и топлина

Нормалната телесна температура на котките варира от 37,5 до 39 градуса, което означава, че топлината е тяхното естествено състояние и затова те обичат да лежат близо до топлинни тела и навсякъде, където могат да усетят топлината. Котките също харесват, когато им е удобно и затова предпочитат легла, фотьойли и вашето тяло.

Въпреки това, ако трябва да избират между топлина и комфорт, те винаги ще изберат първото, защото котките просто обичат, когато им е топло.

Това чувство може да е взаимно, тъй като хората също се радват на топлината на котката, както и на нейното мъркане и може да ви помогне да заспите, така че в този случай и вие, и вашата котка печелите.

Любов и привързаност към собственика

Най-голямата и най-силна причина, поради която котката спи върху вас, определено е любовта и привързаността, която изпитва към собственика си. Въпреки че котките са независими и някои котки дори рядко проявяват любов, това не означава, че не я изпитват.

  Един мъж остави баща си в старчески дом. Kогато се върна, той беше вцепенен от въпроса на петгодишния си син

Проучванията показват, че котките са много по-привързани към жените, отколкото към своите мъже собственици, както и котките към тях.

Галенето на животни също стимулира производството на хормона на любовта окситоцин при хората, а някои изследвания казват, че рискът от инфаркт намалява, ако имате котка. Те могат да ви помогнат, ако се борите с депресия и не е необичайно да ги използвате за терапевтични цели. Ще ви успокои, ще подобри настроението ви, ще ви отпусне и със сигурност ще почувствате любовта. Така че и в този случай чувството е взаимно и е от полза както за вас, така и за вашия домашен любимец.

Чувство за принадлежност и присвояване на собственика

Естествено е животните да маркират територията си, а спането върху стопанина е един от начините, защото ви маркира като тяхна собственост. Те правят това, като оставят аромата си върху вас и така сякаш казват „сега си мой“.

Има ли причина някои котки да спят на определени части от тялото ви?

Ако имате повишена температура, не се изненадвайте, ако котката промени поведението си и започне да спи по-често и по-дълго до вас, вместо на друго любимо топло място. Най-топлите места на човек са гърдите, подмишницата, скута и главата, така че котката най-вероятно ще започне дрямката си там.

Друга причина, поради която ще изберат тези части пред някои други е, че главата е най-спокойна по време на сън за разлика от ръцете и краката, които могат да я смущават. Раклата е особено интересна, защото й дава усещане за сигурност и комфорт, като слуша сърдечния ритъм и дишането ви, и затова тя ще се чувства сигурна.

  Преди 7 години петзнаците влязоха в историята – как изглеждат уникалните момичета днес, никой не е би предположил:

Крилото е особено интересно за вашия домашен любимец, защото ако се настани точно там, това означава, че най-вероятно сте будни, така че тя може да получи допълнителна доза чесане и галене, което е неизбежна „задача“, ако имате котка.

Ако котката не спи върху вас или не иска да прекарва време в скута ви, това не означава, че не е привързана към вас, просто не е тип котка. В такъв случай можете да й предложите котешка къща или топло одеяло.

Как да отучите котка от навика да спи върху вас или в леглото ви?

Ако не харесвате много този неин навик и искате да я държите далеч от леглото си или не искате тя да ви буди през нощта, има няколко начина.

През деня си играйте и гушкайте повече с нея, особено преди да заспите, а след това я нахранете, тогава тя ще е спокойна, доволна и сита и няма да има нужда да ви буди.

Това е малко неудобно, ако обичате да спите дълго или не сте ранобудни, защото котките са най-неспокойни в ранните сутрешни часове.

Друг начин е да й вземете различни играчки, които да ангажират вниманието й, за да ви остави на мира, докато си почивате. Това могат да бъдат различни интерактивни и креативни играчки, които ще я забавляват.

Можете да създадете специален кът за нея, където ще има топла и удобна къща, шезлонг и просто нейното място за спане. Важно е тя да не се чувства пренебрегната.

Снимка: Alek_B/pixabay.com


Прочетете също

Полицаи виждат момчето да играе с окървавени крака – тогава извършват героичното дело:

Много от нас преминават през ежедневието си, затворени в балон от стрес и с пълен …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *