петък , септември 20 2024

С тази храна годините се връщат назад, а паметта се подобрява: Лекарите съветват да се яде всеки ден:

Едно проучване включва 600 китайци от Сингапур на възраст над 60 години, на които са измерени общи здравни показатели като кръвно налягане, тегло, височина и скорост на ходене.

Субектите са подложени на неврологични тестове, по време на които са наблюдавани признаци на деменция.

Те включват шест често срещани вида гъби в изследването, а именно пресни златни гъби, стриди, гъби шийтаке и обикновени гъби, както и мариновани и сушени гъби.

А именно, възрастните хора, които ядат повече от две порции гъби на ден, имат 50 процента по-голям шанс да нямат проблеми с паметта, според учените.

По-ранни проучвания също стигнаха до заключението, че дефицитът на ерготионеин може да повлияе на появата на болестта на Алцхаймер. Допълнителни изследвания показват, че някои съединения на гъби могат да повлияят на нервния синтез и растеж, докато биоактивните съставки помагат за производството на съединения, които предпазват мозъка от влошаване.

Но диетолозите мислят съвсем различно.

„Много хора не могат да усвояват добре гъбите и тогава дори не можем да си набавим хранителни вещества от тях и затова не ги смятам за толкова хранително подходяща храна. Храносмилането е процес, който е по-важен от самите хранителни вещества. „Ерготионеинът в определено количество може да помогне за спиране на процесите, свързани със стареенето, включително деменция“, казва диетологът Ирена Швенда и добавя:

„Трябва да ги ядем в по-малки количества, но по-често, а обикновено не го правим така. Обикновено ядем много гъби на едно ядене и би било за предпочитане да е като в японската или китайската диета, където гъбите са неразделна част от супа и други ястия.

  В Италия куче с разбито сърце, чийто собственик почива преди два месеца, ходи:

Снимка: Pixabay/Сергей Горбачов


Прочетете също

Полицаи виждат момчето да играе с окървавени крака – тогава извършват героичното дело:

Много от нас преминават през ежедневието си, затворени в балон от стрес и с пълен …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *