петък , септември 20 2024

Защо някои хора не правят разлика между лява и дясна страна:

Когато британският неврохирург Хенри Марш седна до леглото на пациент след операция, лошата новина, която той щеше да съобщи, произтичаше от собствената му грешка.

Пациентът имаше прищипан нерв в ръката си, което изискваше операция – но след като направи централен разрез на врата му, Марш отвори нерва от грешната страна на гръбнака му. Предотвратимите медицински грешки често включват операция на грешната страна на тялото: поставяне на инжекция в грешното око, например, или биопсия на грешната гърда. 

Тези „неблагоприятни събития“ – сериозни и до голяма степен предотвратими инциденти с пациенти – подчертават, че докато повечето от нас се научават да правят разлика между ляво и дясно като деца, не всеки го разбира правилно.

Докато за някои хора да се направи разлика между ляво и дясно е толкова лесно, колкото да се направи разликата между горе и долу, значително малцинство – един на всеки шест души, според скорошно проучване – се бори с това разграничение. Дори за тези, които вярват, че нямат проблеми, разсейването като околния шум или необходимостта да отговарят на несвързани въпроси могат да доведат до грешки, ако бъдат разсеяни.

„Никой няма да сгреши, ако каже, че нещо е напред или назад, нагоре или надолу“, казва Инеке ван дер Хам, професор по невропсихология в Лайденския университет в Холандия. Но разграничаването между ляво и дясно е нещо друго, казва тя.

„Въпрос на симетрия е, ако се обърнеш, всичко ще е от противоположната страна. Ето това е объркващо.“

Разграничаването между ляво и дясно всъщност е доста сложен процес, изискващ памет, език, визуална и пространствена обработка и умствена ротация. Всъщност изследователите тепърва започват да разбират какво точно се случва в мозъците ни, когато го правим – и защо е толкова по-лесно за някои хора и толкова предизвикателно за други. Около един на всеки 10 души е левичар, а изследванията на близнаци показват, че генетиката играе важна роля.

  Вселената се опитва да ви предупреди: Какво означава ако постоянно губите или чупите вещи:

Проучване в Оксфордския университет наскоро откри четири области в човешката ДНК, които изглежда играят важна роля при определянето дали някой е лява или дясна ръка. Установено е, че тези, които са били левичари, имат „мутации“ в четири гена, които кодират цитоскелета на тялото – сложното скеле, намиращо се вътре в клетките, за да им помогне да ги организират. Сканирането на хора с тези мутации показа, че бялото вещество в мозъка им има различна структура. Левият и десният мозък на левичарите също са по-добре свързани от тези на десничарите.

„Някои индивиди могат вродено да различават дясното от лявото и могат да го направят без да се замислят“, казва Джерард Гормли, общопрактикуващ лекар и клиничен професор в Queen’s University Belfast в Северна Ирландия.

В опит да разберат какво се случва по време на този процес, Гормли и колегите му проведоха проучване сред студенти по медицина, в което изследваха опита им в разграничаването на лявата и дясната страна.

„На първо място, трябва да ориентирате дясната и лявата страна в себе си“, казва той. Ако това не се случи автоматично, някои участници описват различни техники, от правене на L-форма с палеца и показалеца до мислене с коя ръка пишат или свирят на китара.

„За някои хора това е татуировка на тялото или пиърсинг“, казва Гормли. След това, след като определите коя страна е нечия лява или дясна, следващата стъпка е да се завъртите мислено, така че да сте обърнати в същата посока като другия човек.

„Ако съм с лице към вас, лявата ми ръка ще бъде срещу вашата дясна ръка“, казва Гормли, добавяйки: „Тази идея за мислено завъртане на обекта добавя допълнително ниво на сложност.“

  Никой не ме обича, дори майка ми: Тъжна история за момче, което мечтае за семейство, но завършва трагично на 18 години:

Снимка: Pixabay/Андрю Мартин


Прочетете също

Ето защо младите мъже обичат възрастни жени, има поне 5 причини

Обществото ни все още е по-склонно да одобрява връзката между по-възрастен мъж и по-млад партньор, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *