петък , септември 20 2024

Защо мистериозни светлини се виждат в небето преди големи земетресения? (видео):

Поредица от силни земетресения удариха Сирия и Турция вчера, като две земетресения бяха със сила над 7 градуса по скалата на Рихтер.

Разрушителното земетресение остави след себе си разрушени градове и по настоящи данни над 7000 загинали и над 35 000 ранени. Точно преди земетресението в небето се появи интересно явление. Става въпрос за светлини, които ни напомнят за светлината преди бурята. Това явление не е нищо ново, въпреки че все още озадачава учените. Разбира се, този феномен е благодатна почва и за конспиративни теории.

National Geography писа за този феномен преди няколко години, предлагайки научни отговори на него.

Когато земетресение с магнитуд 8,1 удари Мексико през 2017 г., в социалните медии се появиха зловещи изображения на зелени и сини светлини в небето. Така наречените земетръсни светлини в Мексико бяха друг мистериозен пример за феномен, който обърква експертите от стотици години.

Подобно на кълбовидната мълния, светлините при земетресения са сравнително редки и учените трудно могат да обяснят какво точно представляват. Усложняването на нещата е, че не всички случаи изглеждат еднакви, подсказвайки обяснения, които варират от обикновена светкавица до НЛО и неземни явления.

„Светлините могат да приемат много различни форми, форми и цветове“, каза Фридман Фрунд, професор по физика в държавния университет в Сан Хосе и изследовател в изследователския център на Еймс на НАСА, в интервю за National Geographic през 2014 г., съобщава Index.hr.

  Умирах от болки в краката заради шипове, докато баба Пена от входа не ми каза как е излекувала нейния само с този компрес:

Земетръсни светлини в историята

Фрунд и колегите му са проучили 65 доклада за такива светлини, датиращи от 1600 г., публикувайки откритията си през 2014 г. в списанието Seismological Research Letters.

Например на 12 ноември 1988 г. хората са видели лилаво-розова светеща топка по булевард Св. Лорънс, Квебек, 11 дни преди силното земетресение. В Писко, Перу, светлините се появиха като ярки проблясъци, които осветиха небето, заснети от камери за сигурност преди земетресението с магнитуд 8,0 през 2007 г. Дори преди земетресението през 2009 г. в Акуила, Италия, малки лъчи светлина бяха забелязани да трептят над каменните улици.

Реален ли е този феномен?

Геоложката служба на САЩ е предпазлива по отношение на това дали съществуват светлини за земетресения или EQL. „Геофизиците се различават по отношение на степента, до която отделните доклади за необичайни светлини по време и близо до епицентъра на земетресение всъщност представляват EQL“, заявява институтът на уебсайта си: „Някои се съмняват, че всеки един доклад представлява солидно доказателство за EQL, докато други смятат, че поне някои доклади правдоподобно съответстват на EQL’. Фрунд е в последния лагер.

Какво може да причинява светлините?

Анализирайки 65 светлинни инцидента по време на земетресението в проучване от 2014 г., Фрунд и колегите му теоретизираха, че светлините са причинени от електрически заряди, които се активират в определени видове скали по време на сеизмична активност.

„Това е като да включите батерия в земната кора“, посочва Фрунд.

Например базалтовите и магмените (габро) скали имат малки дефекти в кристалите си, които могат да отделят електрически заряди във въздуха. Условия, благоприятни за светлина, съществуват при по-малко от 0,5 процента от земетресенията по света, изчисляват учените, което би обяснило защо са били сравнително редки. Те също така забелязаха, че светлините от вторичен трус се появяват по-често преди или по време на земетресение, а не толкова след това.

  Съпругът ми поиска да доведе любовницата си у дома: Това, което се случи след това ме съсипа:

По-ранно проучване показа, че тектоничният стрес създава така наречения пиезоелектричен ефект, при който съдържащите кварц скали произвеждат силни електрически полета, когато се компресират по определен начин. Но едно от усложненията при изучаването на сеизмичните светлини е, разбира се, че те са непредсказуеми и краткотрайни. В опит да заобиколят това, някои учени се опитаха да пресъздадат феномена в лабораторията.

В проучване, ръководено от физик от университета Рутгерс в Ню Джърси и публикувано през 2014 г., зърна от различни материали – брашно, пластмасови дискове, гипс – създават пикове на напрежението, когато се разклащат.

Учените приписват този ефект на триенето между зърната, което противоречи както на пиезоелектричната теория, така и на Фрунд.

Докато се появяват противоречиви научни теории, дебатът за причините за треперещите светлини остава открит.

Прочетете също

Ето защо младите мъже обичат възрастни жени, има поне 5 причини

Обществото ни все още е по-склонно да одобрява връзката между по-възрастен мъж и по-млад партньор, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *