петък , октомври 18 2024

Жена, омъжена за турчин, разказва за живота си в Истанбул:

Светлана е руска блогърка, която с чувство за хумор нарича себе си „съпруга на турски султан.“ Тя живее в Истанбул от повече от година, а преди е живяла в Санкт Петербург, Русия, където се среща с бъдещия си съпруг, който бил на почивка там.

Тя разказва за живота си в Истанбул:

Чувствам се наистина омъжена

Жена, омъжена за турчин, разказва за живота си в Истанбул

Всички се опитваха да ме плашат, разказвайки ми истории за последиците от сключването на брак с мъж от турски произход. След една година брак, започнах да чувам още по-неподходящи съвети от сорта на: „Не трябва да имате деца, ако решите да се разведете, няма да ги видиш повече“.

Сега имаме 2 деца. Промени ли се връзката ни? Да, и то много. Чувствам се наистина омъжена. Работих в продължение на 12 години (5 от тях без почивен ден). Сега не е необходимо да работя, тъй като съпругът ми работи и осигурява на семейството ни всичко необходимо. Усещам неговата подкрепа и защита.

Децата ни биват наричани „изроди“ и „вещици“

„Изрод“, „Магаре“, „Жаба“ и други думи се използват по адрес на децата ми на улицата. Но аз го приемем с усмивка. По-голямата ми дъщеря е наричана „грозна“ и „вещица“ многократно. Тук хората не искат да „урочасат“ децата и затова не казват хубави думи за тях.

Трябва да нося рокли и да готвя овче месо

Жена, омъжена за турчин, разказва за живота си в Истанбул

Съпругът ми се ядосва, когато нося само по-широка тениска вкъщи, дори и да не излизам на терасата. Казва, че наоколо има много сгради и може някой да ме види.

Също така не обича да готвя свинско месо. Казва, че изобщо не е здравословно и мирише лошо. Истината е, че овчето месо мирише по-зле, но…

Хората в Турция знаят какво е хубава храна

Жена, омъжена за турчин, разказва за живота си в Истанбул

Не харесвам местната закуска. Преди се тревожех заради това, тъй като съм блогър от Турция, а дори не харесвам турската закуска, но защо трябва да се ядат наденици, маслини и конфитюр на закуска? Това не е храна за закуска!

  У нас има село на мистериите: Вижте какви странни неща се случват в него:

Говорейки за храна, почти всички десерти в Турция са покрити със захарни сиропи. Основните ястия се приготвят с доматено пюре и огромни количества олио. А всяко улично заведение продава дюнери. Благодарение на необичайната техника за печене на месото за дюнерите, цялата мазнина пада от него.

Ходенето из къщата с обувки е почти престъпление

Ако отидете на гости в дома на някой приятел, трябва да свалите обувките си дори преди да влезете в антрето. Турците изобщо не носят обувки у дома и са много шокирани от хората, които ходят с обувки вкъщи.

Задължително е да свалите обувките си, преди да влезете в джамията: джамиите се считат за общи домове.

Коледните подаръци често се връщат в магазините

Жена, омъжена за турчин, разказва за живота си в Истанбул

На всеки 1 януари съпругът ми и аз отиваме в мола, заедно с още хиляди хора, за да си сменим подаръците, които сме получили. Тук хората често подаряват дрехи като подаръци, защото са евтини и се правят тук, в Турция.

Тази година купихме пуловери на майките ни и те ни подариха пуловери също. Не всички подаръци ни стават, но това не е проблем: човек може да размени артикул във всеки магазин, принадлежащ към веригата, от която е закупен.

Ще трябва да дадете много пари, за да дадете на детето си прилично образование

Е, за съжаление, доброто образование в Турция е или за умни, или заможни хора. Вашето дете ще има възможност да ходи на държавна детска градина само след като навърши 4 години и само за 4 часа (от 8 до 12 ч.) Ако искате да оставите детето си за по-дълго (например до 17:00), това са допълнителни групи, за които ще трябва да платите.

  Отказах да настаня родителите си в старчески дом:

В частните училища трябва да плащате за всичко: храна, училищни и спортни униформи, а детето ви трябва да има iPad, за да има възможност да решава някои задачи онлайн. Общата сума,  която е необходима обикновено е около 3000 евро годишно.

Секциото е доста често срещано в местните болници

Жена, омъжена за турчин, разказва за живота си в Истанбул

Жените раждат деца в частни родилни болници. Цените варират от 150 до 3000 евро, като част от разходите са частично покрити от тяхната задължителна застраховка.

Секциото е наистина често срещана процедура по няколко причини. За лекаря е по-удобно и много жени се страхуват от естественото раждане, затова искат операция. Имате право да се приберете вкъщи на следващия ден след раждането на бебето, ако всичко е наред. 

Някои бракове не се основават на любовта

Жена, омъжена за турчин, разказва за живота си в Истанбул

Днес има много двойки, които не крият отношенията си от родителите си, пътуват заедно и наемат апартаменти заедно (това са предимно студенти, които са се преместили в друг град).

Но в някои малки градове има строги традиции, които трябва да се спазват. В източната част на страната хората трябва да се женят по преценка на семействата си. Между другото, те дори не излизат заедно преди сватбата.

Медицината е много развита

Има един интересен факт за турската медицина: технологиите и оборудването, които съществуват в най-добрите болници, са също толкова добри и развити, колкото американските и европейските, а цените са с 20-30% по-ниски.

Често хората пътуват до Турция, за да се подложат на пластична хирургия: увеличаване на гърдите, контур на тялото и операция на носа или устните. Нещо повече, често можете да забележите мъже с превръзки на главата си. Това означава, че наскоро са преминали през процедура за трансплантация на коса.

Цените в Турция

Жена, омъжена за турчин, разказва за живота си в Истанбул

За да планирате бюджета си за живот в Турция, трябва да вземете предвид всичките си основни разходи. Да вземем за пример Авчилар, област Истанбул.

  Супер трик! Направи жълтите яйца бели, за да се хване перфектно боята за яйца:

Наемането на къща струва около 1000 евро на месец. Наемът на апартамент струва приблизително 200 евро на месец. Наемането на кола струва около 31 евро на ден, а наемането на колело е някъде около 15 евро на ден.

Ще похарчите около 30 евро за храна от супермаркет и ще можете да се храните с нея една седмица. Чаша кафе струва 78 цента, чаша чай е половината от цената на кафето. Средната сметка за вечеря в ресторант с изглед към морето струва 43 евро. В местна пицария ще похарчите около 6 евро.

Удобно е да пътувате между градовете с влак, а първият и последният вагон са първокласни. По-добре е да закупите места там, тъй като те са само с около 50% по-скъпи. В тези вагони има само 16 места, има безплатен Wi-Fi, вечеря и безплатни напитки на всеки 30 минути.

Бъдете внимателни, когато отидете на пазара

Жена, омъжена за турчин, разказва за живота си в Истанбул

Турците изглеждат много любезни, но са лукави. Дават „огромни“ отстъпки, но винаги отваряйте торбичката и гледайте какво са ви дали. Ако пазарувате плодове и зеленчуци, избирайте си ги сами.

Характеристиките на турците

Жена, омъжена за турчин, разказва за живота си в Истанбул

След като изпият сутрешното си кафе, винаги обръщат чашката наобратно, за да разберат какво им е приготвила съдбата.

Когато дойдат неканени гости, турците им показват, че са много щастливи от този факт и започват да ги убеждават, че са приготвили вечерята специално за тях.

Те никога не бързат и винаги закъсняват.

Те не си делят сметката в заведенията, а започват да се карат кой да плати. Всеки се опитва да я вземе.

Използват клаксона доста често, когато шофират и крещят през прозореца на колата.

Киселото мляко е допълнение към всяко ястие.

Целуват се по бузите, дори когато се срещат за пръв път с даден човек. 

източник

Прочетете също

Жан Виденов – единственият, който успя да се оттегли почтено от политиката:

Джордж Сорос идва в България веднага след 1989 г. и създава фондация “Отворено общество“, която …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *