четвъртък , септември 19 2024

Вижте кои 5 храни са най-добри за мозъка – тези храни укрепват мозъчните функции:

Мозъкът е командният център на нашето тяло, който буквално дава нареждания на останалите органи какво и как да правят. Тъй като храната е елементарното „гориво“, с което работи тялото ни, функционалността и скоростта на мозъка ни зависят много от това какво ядем.

Има храни, които съдържат хранителни вещества, които стимулират функционирането на мозъка , паметта и концентрацията. Учените посочват, че следните 5 храни подобряват аналитичните и когнитивните способности на мозъка !

1. БРОКОЛИ

Изключително питателен зеленчук с ниско съдържание на калории и мазнини . Броколите съдържат витамин К, който е важен за когнитивните способности, холин, който насърчава развитието на паметта, фолиева киселина и натрий.

Броколи
снимка: Shutterstock

Яденето на броколи има положителен ефект върху мозъка , имунната система, сърдечно-съдовата система и храносмилането. Също така, броколите са чудесни за борба с възпалителните процеси в тялото.

2. ЯДКИ

Ядките съдържат най-полезните за мозъка ни микроелементи – здравословни мазнини. Диета, богата на мононенаситени мастни киселини, има положителен ефект върху ученето и паметта.

орех
снимка: Profimedia

Важно е да не прекалявате с приема на ядки, тъй като това може да предизвика обратен ефект, а ядките са висококалорични. Дневната доза е около 13 g на ден.

3. БОРОВИНКА

Най-доброто зрънце за запомняне. Стимулира обновяването на нервните клетки – съдържат манган, витамини А, В, С и К. Най-добре е да ги консумирате пресни, но можете да ги използвате и в сокове, смутита, плодови салати. Лека закуска за мозъка и укрепване на имунитета.

Боровинка
снимка: Shutterstock

4. ЧЕРЕН ШОКОЛАД

Страхотен за събуждане и повишаване на кръвната захар, черният шоколад подобрява притока на кръв към мозъка, намалява стреса и действа добре, когато имате тревожност. Всичко се дължи на серотонина, който подобрява настроението и намалява тревожността. Много студенти знаят колко е добре да изядете блокче черен шоколад преди изпит.

  Рибитe - нaй-миcтepиoзнaтa, нo и нaй-чувcтвитeлнaтa зoдия:
Черен шоколад, Шоколад, Черен шоколад
снимка: Profimedia

5. СЬОМГА

Тази риба е полезна със съдържанието на омега-3 мастни киселини, докозахексаенова киселина. Микроелементите в сьомгата позволяват на невроните да работят още по-ефективно. За да се запази целостта на хранителните вещества, се препоръчва да се консумира сьомга на скара или на пара.

Прочетете също

Полицаи виждат момчето да играе с окървавени крака – тогава извършват героичното дело:

Много от нас преминават през ежедневието си, затворени в балон от стрес и с пълен …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *