четвъртък , септември 19 2024

Лекар: Този алкохол разяжда черния дроб след няколко глътки

Всички видове алкохол могат да навредят на черния дроб, ако се консумират в излишък. Въпреки това някои видове алкохолни напитки могат да бъдат по-вредни от други поради съдържанието на алкохол в тях и начина, по който те се метаболизират от организма.

Твърдите алкохолни напитки, като уиски, водка и ром, съдържат по-висок процент алкохол от бирата или виното и следователно могат да бъдат по-вредни за черния дроб, ако се консумират в големи количества. Черният дроб метаболизира алкохола в ацеталдехид – токсично вещество, което може да причини увреждане на чернодробните клетки. Твърдият алкохол също така често се консумира в по-големи количества от бирата или виното, което може да увеличи риска от увреждане на черния дроб.

Важно е обаче да се отбележи, че всеки вид алкохол може да бъде вреден за черния дроб, ако се консумира прекомерно дълго време. Количеството и честотата на консумация на алкохол, както и индивидуални фактори като възраст, пол и общо здравословно състояние, могат да играят роля за развитието на чернодробно заболяване. За да защитите здравето на черния си дроб, е важно да пиете алкохол в умерени количества или да се въздържате от пиене напълно.

източник

  Пациентка, изкълчила крака си, почина от задушаване с баница в чакалнята:

Прочетете също

Полицаи виждат момчето да играе с окървавени крака – тогава извършват героичното дело:

Много от нас преминават през ежедневието си, затворени в балон от стрес и с пълен …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *