четвъртък , септември 19 2024

Учените откриха магическото число – ето колко стъпки на ден трябва да направите, за да сте здрави:

Ежедневна разходка от 21 минути може да намали риска от сърдечни заболявания с 30 процента, подчертаха изследователи от Харвард. Има също индикации, че ходенето може да намали риска от диабет, рак, да понижи кръвното налягане, нивата на холестерола и да запази умствените ни способности.

Ходенето пеша се препоръчва за всички, независимо от възрастта и анамнезата, съобщават от Еклиника.

„Ежедневното ходене е отлична форма на упражнения, която укрепва сърцето и намалява сърдечно-съдовите инциденти и често корелира с други здравословни навици“, казва д-р Тамана Сингх, съдиректор на Центъра за спортна кардиология в клиниката в Кливланд.

Освен че обикновеното ходене не може да се постави на едно ниво с кардио упражненията или бягането, то е еднакво полезно за тялото, затова се препоръчва за хора от всички възрасти и почти независимо от здравословното състояние.

„Всеки има полза от ходенето пеша.“ Хората с минимален сърдечно-съдов риск могат да предотвратят развитието на болестта по този начин. Тези, които страдат от по-сериозни състояния като високо кръвно налягане, холестерол, диабет, затлъстяване, се препоръчват да ходят пеша като най-добрият начин да контролират заболяването си и да предотвратят инсулт или инфаркт“, казва Сингх.

Магически 21 минути

Около 21 минути може да бъде магическото число. Дори ежедневното ходене на кратки разстояния има своите предимства. Предотвратява продължителното седене. Особено се препоръчва за хора, които работят от вкъщи. Продължителното седене се отразява на тялото и е много лошо, особено за хора, които не практикуват никакви упражнения.

Ако ни липсва мотивация, винаги е по-лесно в компания, затова препоръчваме да отидете на разходка с приятели. Първоначалните разходки не трябва да са придружени с бързо темпо. По време на разходката можем да слушаме любимия си подкаст, музика, аудио книга.

  Баба от Шумен доживяла 103 с билкова ракия: Никога кракът ѝ не е стъпвал при доктор (Рецепта):

Само една минута бързо ходене също е добра

Ако не можете да поберете всичките си ежедневни задължения в 21 минути ходене, опитайте с по-кратки интервали от време.

Дори една бърза едноминутна разходка е добра, според експерти от Harvard Health. Проучване на Университета на Юта (University of Utah) установи, че жените, които ходят бързо по няколко минути на ден, намаляват риска от затлъстяване с 5 процента.

Експертите препоръчват:

Идеята е в края на работния ден вашият часовник или телефон да показват около 10 000 крачки. Това е оптималното количество, необходимо за жизнеността и здравето на цялото тяло. Разбира се, непрекъснатото ходене е по-ценено, както и бързото ходене, но въпросът е да се движите колкото се може повече.

Прочетете също

Сироп, който помага на паметта и зрението, но най-вече за загубата на мазнини около корема

Сироп, който помага на паметта и зрението, но най-вече за загубата на мазнини около корема:

Всеки сезон е подходящ момент за отслабване. За по-бързото изгаряне на мазнини ви представяме проста, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *