четвъртък , септември 19 2024

Учени: Хората, които пият алкохол, задължително трябва да ядат този плод:

Хората, които консумират алкохол, задължително трябва да включат в диетата си един плод. Той насърчава устойчивостта на вече затлъстял черен дроб към оксидативен стрес и възпаление. До този извод стигат китайски изследователи.

Плодът, който помага на черния дроб да се възстанови след консумацията на алкохол

Учени от Училището по традиционна китайска медицина заявиха, че антиоксидантът нарингин в грейпфрута подобрява защитата на черния дроб от опасните последици от индуцираната от алкохола стеатоза, тоест първия стадий на мастна чернодробна болест.

Всеизвестен факт е, че консумацията на алкохол е свързана с увеличаване на мазнините в черния дроб. От своя страна, мастният черен дроб е изложен на риск от по-тежки усложнения, включително прогресивно възпаление, водещо до фиброза и цироза.

Изследователите са открили, че веществото нарингин има способността да инхибира предизвиканата от алкохол стеатоза и увреждане на черния дроб. Благодарение на неговото действие се инхибира натрупването на липиди (компоненти на мазнините) и рязко се намалява степента на оксидативния стрес.

Един от най-богатите хранителни източници на нарингин са цитрусовите плодове, по-специално грейпфрутите. Китайски специалисти смятат, че тези плодове могат да имат благоприятен ефект върху черния дроб, включително омазнения черен дроб.

На свой ред Новозеландската фондация за хепатит също посочва, че грейпфрутът е отличен за стимулиране на черния дроб.

Цитрусът помага за разграждането на токсичните съединения до вещества, които могат да се абсорбират от водата и да се изхвърлят от тялото.

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

източник

Прочетете също

Полицаи виждат момчето да играе с окървавени крака – тогава извършват героичното дело:

Много от нас преминават през ежедневието си, затворени в балон от стрес и с пълен …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *