четвъртък , септември 19 2024

Те правят чудеса: 10 фантастични причини защо трябва да ядете по едно яйце всеки ден:

Ако ядете по едно яйце всеки ден, това са ползите за здравето, които можете да очаквате. А именно, яйчните жълтъци отдавна са били „спирачка“ заради холестерола, но сега учените се фокусират върху холина, хранително вещество, което защитава черния дроб и може да помогне за предотвратяване на болестта на Алцхаймер.

Отслабване

Ако искате да отслабнете, едно яйце за закуска е добър избор, особено със салата от пресни зеленчуци. Това е доказано от изследване, публикувано в „International Journal of Obesity“. В продължение на два месеца едната група хора яде две яйца за закуска, а другата – сладкиш, който съдържа същото количество калории.

Хората, които ядат яйца, губят мазнини по-лесно и получават по-тънка талия по-бързо.

Намаляване на нивото на възпаление

Яйцата са важен източник на фосфолипиди, биоактивни съединения, които имат положителен ефект при възпаление. Изследователите свързват приема на фосфолипиди от яйца и холин с намаляването на възпалителните биомаркери.

Намаляването на възпалението влияе върху намаляването на риска от сърдечно-съдови заболявания, но също така подобрява способността на тялото да разгражда мазнините.

Намаляване на риска от сърдечни заболявания

Един от начините да повишите нивото на така наречения добър холестерол е яйцето да стане неразделна част от вашата диета. Хората, които имат по-високи нива на добър холестерол, имат по-малък риск от сърдечни заболявания и инсулт.

Изграждане на мускули

Когато тренирате, тялото ви се нуждае от протеини, за да подхрани мускулната тъкан след усилие. Яйцата са страхотна закуска или храна след тренировка.

Укрепване на имунитета

Едно голямо яйце съдържа една четвърт от дневната нужда от селен, минерал, който помага на имунитета ни и регулира хормоните на щитовидната жлеза.

  Жената възкръсна след 27 минути: Това, което написа на лист след това, шокира всички:

Повишаване на енергийните нива

Едно голямо пържено яйце съдържа 18 процента от препоръчителния дневен прием на витамин B2, един от осемте витамина B-комплекс, които помагат на тялото да превърне храната в енергия.

По-добре изглеждаща кожа и коса

Витамините от В-комплекс са от съществено значение за здрава коса, кожа, очи и черен дроб. Освен витамин B2, яйцата съдържат и витамини B5 и B12, които са отговорни за правилното функциониране на нервната система.

Защита на мозъка

Диетолозите често казват, че яйцата са храна за мозъка, главно благодарение на холина. Той е компонент на клетъчните мембрани и е необходим за синтеза на ацетилхолин. Проучванията показват, че дефицитът на холин е свързан с неврологични разстройства и намалена когнитивна функция.

Допълнителни ползи за здравето на мозъка се приписват на омега-3 мастните киселини, които също присъстват в яйцата. Омега-3 мастните киселини помагат за предотвратяване на сърдечни заболявания, артрит и остеопороза.

Укрепване на ноктите

Яйцата са отличен източник на биотин, който помага за укрепване на ноктите. Ако ноктите ви се цепят или чупят лесно, включете яйце в ежедневната си диета. Благодарение на биотина, чиято най-висока концентрация се намира в жълтъка, ноктите скоро ще станат по-здрави.

По-добра реакция при стрес

Ако имате недостиг на деветте аминокиселини, открити в яйчния протеин, това може да повлияе негативно на реакцията ви на стрес. Ключовото вещество е лизинът, незаменима аминокиселина, която тялото ни не е в състояние да произведе и трябва да се консумира чрез храната. Лизинът има положителен ефект върху понижаването на нивата на стрес и тревожност.

Яйцата са един от най-добрите източници на лизин. Според експерти на Световната здравна организация дневната нужда от лизин е 30 микрограма на килограм. Така за човек с тегло 70 килограма приемът на едно яйце на ден би осигурил 22 процента от дневната нужда от лизин, съобщава Haber.ba.

  В студена или във вряща вода? – какво е по-добре за твърдо сварени яйца:

Прочетете също

Полицаи виждат момчето да играе с окървавени крака – тогава извършват героичното дело:

Много от нас преминават през ежедневието си, затворени в балон от стрес и с пълен …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *