четвъртък , септември 19 2024

Лекар: Сушенето на дрехи в затворено пространство има лошо въздействие върху здравето:

Специалистът по семейна медицина, д-р Бранислава Чилич от Загреб, обясни пред 24 sata.hr какво въздействие върху организма може да има сушенето на пране в затворена стая.

Сушенето на дрехите на закрито създава голямо количество влага и ако дрехите са върху радиаторите, в този случай ефективността им намалява и съответно помещението не може да се затопли добре. Вдишването на тази влага, както и на химикали от перилни препарати и омекотители има отрицателен ефект върху здравето на белите дробове .

„Тъй като сухият въздух не е добър за функцията на белите дробове, нито прекалено много влага във въздуха, който дишаме. Оптималната относителна влажност на въздуха, който дишаме, трябва да бъде между 45 и 60 процента, всичко извън тези граници включва механизми за адаптация, които имат своите граници. Прекалено голямата влажност на вдишания въздух води до промени в тялото ни като намалена концентрация, сънливост, промени в настроението, но също така благоприятства развитието на респираторни заболявания, които се размножават във влажна среда, като гъбички, влага и други подобни“, обясни лекарят.

Високата влажност също може да повлияе на стените, които по-късно се отлепят от боята. Освен това натрупването на влага и конденз се отразява негативно на страдащите от алергии и астматици.

„Особено важно е за пациентите, които са имунокомпрометирани, те могат да имат сериозни усложнения, защото не могат да се борят адекватно с тези заболявания. Това са пациенти на химиотерапия, трансплантирани, пациенти с автоимунни заболявания и други, които приемат кортикостероиди и други имуносупресивни лекарства, тези, които имат други белодробни и сърдечни заболявания“, каза лекарят.

  Чудо! Eдна от близначките спасила живота на сестра си още в утробата:

Затова дрехите трябва да се разгънат върху сушилнята, а не върху радиатора и да се поставят или в отделна стая, където не стоите често и не спите, или на балкона.

Прочетете също

Полицаи виждат момчето да играе с окървавени крака – тогава извършват героичното дело:

Много от нас преминават през ежедневието си, затворени в балон от стрес и с пълен …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *